Zachutnala vám v restauraci nebo na cestách takzvaná Chicago pizza, pečená v hluboké formě? S naším receptem si připravíte lahodnou Chicago pizzu z hluboké formy sami doma.
Příprava
- Příprava: 4 hodiny
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 4 hodiny 30 minut
Ingredience na pizzu
- 3 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku žluté kukuřičné mouky
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce krystalového cukru
- 2 a 1/4 lžičky droždí
- 1 a 1/4 šálku (300 ml) mírně teplé vody
- 1/2 šálku (115 g) nesoleného másla (1/4 šálku rozpuštěného, 1/4 šálku změklého na pokojovou teplotu)
Ingredience na tomatovou omáčku
- 2 lžíce (30 g) nesoleného másla
- 1 malá cibule, nastrouhaná
- 3/4 lžičky soli
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1/4 lžičky cukru krystal
Přísady na vršek pizzy
- 4 šálky strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 šálku (45 g) strouhaného parmezánu
- Volitelně: 1/2 hrnku nakrájené feferonky
- Volitelně: 4 plátky vařené a rozdrobené slaniny
Postup
- V míse mixéru s hákem na těsto smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, sůl, cukr a droždí.
- Přidejte teplou vodu a 1/4 šálku rozpuštěného másla. Teplá voda by měla mít teplotu kolem 32 °C. Ujistěte se, že není velmi, velmi horká, jinak by zničila droždí. Stejně tak se ujistěte, že máslo není vařící. Pokud ho rozpouštíte v mikrovlnné troubě, nechte ho před přidáním 5 minut odstát.
- Na nízkých otáčkách šlehejte (nebo míchejte) ingredience na těsto, dokud se vše nezačne zvlhčovat. Pokračujte na nízkých otáčkách (nebo vyjměte z mísy a hněťte ručně, pokud nevlastníte mixér) a šlehejte těsto, dokud není měkké a vláčné a jemně se neodlepuje od stěn mísy a nespadne z háku na těsto – asi 4-5 minut. Pokud je těsto příliš tvrdé (bude mít strukturu z kukuřičné mouky), ale pokud se vám zdá příliš tuhé, zašlehejte 1 lžičku teplé vody. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte 1 lžíci mouky.
- Vyjměte těsto z mísy a vytvarujte z něj kouli. Lehce vymažte velkou mísu olivovým olejem, vložte do ní těsto a otáčejte ho tak, aby byly olejem potřeny všechny strany těsta. Mísu pevně zakryjte alobalem a nechte v teplém prostředí kynout 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile je těsto hotové, lehce vysypte velkou pracovní plochu moukou. Vyjměte těsto z mísy, mísu a alobal odložte stranou (pro pozdější použití).
- Těsto jemně propíchejte, abyste odstranili případné vzduchové bubliny, a rozválejte ho na velký obdélník o rozměrech 15×12 palců. Těsto potřete 1/4 hrnkem změklého másla a srolujte do tvaru špalku.
- Špalek těsta rozřízněte na polovinu. Z obou kusů těsta vytvořte koule a vložte je zpět do vymazané mísy. Přikryjte je alobalem a nechte v chladničce (ne na teplém místě) 1 hodinu kynout, dokud nebudou nadýchané, zatímco budete připravovat omáčku.
- Máslo vložte do středně velkého hrnce na střední teplotu a nechte ho rozpustit. Po rozpuštění přidejte nastrouhanou cibuli, sůl, oregano a vločky červené papriky.
- Jakmile cibule asi po 5 minutách mírně zhnědne, přidejte česnek, rajčata a cukr. Snižte teplotu na nízkou až střední a nechte vařit, dokud nebude jídlo vydatné, voňavé a husté – asi 30 minut.
- V tuto chvíli budete mít asi 2 a 1/2 šálku omáčky. Pokud máte více, vařte dál, dokud se množství nezmenší. Odstavte z ohně a nechte stranou, dokud nebude připravena k použití. Pokud plánujete pizzu připravovat další den, můžete omáčku uchovávat v pevně zakryté nádobě v chladničce až 2 dny. Tuto omáčku můžete také zmrazit až na 2 měsíce.
- Předehřejte troubu na 218 °C.
- Vyjměte z ledničky jednu z koulí z těsta.
- Rozválejte těsto na lehce pomoučené pracovní ploše a vytvarujte z něj kruh.
- Prsty těsto vtlačte do koláčové formy. Ujistěte se, že těsto do formy dobře přiléhá. Přebytečné těsto z okrajů ořízněte malým nožem. Postup opakujte s druhým těstem.
- Horní okraje těsta potřete trochou olivového oleje, který dodá kůrce krásný lesk. Každou pizzu naplňte 1/2 sýra (asi 2 hrnky/8 uncí na pizzu), poté feferonkami a slaninou nebo požadovanou náplní. Na každou pizzu rovnoměrně nalijte asi 1 a 1/4 šálku (300 ml) omáčky.
- Každou pizzu posypte 1/4 šálku (22 g) strouhaného parmezánu.
- Pečte 20-28 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Po 15 minutách neváhejte pizzy volně přikrýt alobalem, abyste zabránili silnému zhnědnutí a nerovnoměrnému propečení.
- Vyjměte pizzy z trouby a nechte je 10 minut vychladnout v pánvích položených na mřížce. Po 10 minutách pizzy nakrájejte na plátky, podávejte a vychutnejte si je.