Recept na domácí pizzu Margherita

Hlavní jídlaPizzaSlané recepty
Domácí pizza Margherita

Naučte se, jak si doma připravit klasickou pizzu Margherita.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 10 minut
  • Celkem: 20 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 (2 pizzy)

Ingredience na omáčku

  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička granulovaného cukru
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Ingredience na pizzu

  • 450 g těsta na pizzu, 1 hodinu při pokojové teplotě
  • hladká mouka na poprášení
  • jemně mletá kukuřičná mouka na poprášení
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
  • 1/4 šálku volně balených čerstvých bazalkových listů, pokud jsou velké, nakrájených na proužky, rozdělené
  • 230 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na plátky a rozděleného
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu, rozděleno

Postup

  1. Do spodní třetiny trouby umístěte rošt.
  2. Na rošt položte těžký plech s okrajem vzhůru nohama a troubu předehřejte na 230 °C.
  3. Připravte omáčku: vložte česnek do kuchyňského robotu s nástavcem s ostřím a mixujte, dokud nebude nasekaný nahrubo, 2 až 3 pulzy.
  4. Přidejte rajčata a jejich šťávu, olivový olej, cukr, ocet, sůl a pepř a zpracovávejte, dokud nevznikne pyré nebo požadovaná konzistence (20 až 30 sekund).
  5. Těsto na pizzu rozdělte na dva kusy.
  6. Pokud se těsto lepí, poprašte ho trochou hladké mouky.
  7. Dvanáctipalcový pečicí papír posypte kukuřičnou moukou a položte na něj těsto. Patou ruky těsto přitlačte na plocho.
  8. Rukama nebo válečkem ho vytvarujte od středu směrem ven do kulatého tvaru o průměru 10 palců.
  9. Těsto se bude lepit na papír.
  10. Pokud se začne smršťovat, počkejte několik minut, aby se uvolnilo, a pokračujte ve tvarování.
  11. Těsto potřete 1 lžičkou olivového oleje, pak na něj rozetřete 1/4 hrnku omáčky v tenké vrstvě a nechte na něm půlcentimetrový okraj.
  12. Opatrně vyjměte předehřátý plech z trouby a pomocí pečicího papíru přesuňte pizzu na zadní stranu plechu.
  13. Pečte 4 minuty.
  14. Pizzu pokryjte polovinou mozzarelly a nechte mezi plátky trochu místa.
  15. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a křupavá a sýr se nerozpustí, dalších 6 až 7 minut.
  16. Vyjměte pizzu z trouby. Ihned ji pokapejte 2 lžičkami olivového oleje.
  17. Na pizzu rozprostřete polovinu bazalky a posypte ji polovinou parmazánu.
  18. Před krájením a podáváním nechte 2 minuty vychladnout.
  19. Postup opakujte se zbývajícím těstem a posypem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang