Tento krémový, slaný a jemný pivní sýrový dip je snadný recept na předkrm, který je hotový za 15 minut. Tento dip, ochucený pivem ležáckého typu (nebo vaším oblíbeným typem), česnekem, uzenou paprikou, trochou dijonské hořčice a spoustou sýra čedar, je mimořádně chutný a úžasný s domácími měkkými preclíky, čerstvým řemeslným chlebem, pitou nebo jiným pečivem.
Ingredience
- 30 g másla
- 24 g hladké mouky
- 180 ml plnotučného mléka nebo polotučného mléka
- 160 ml piva
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky soli
- 315 g strouhaného ostrého sýra čedar
Postup
- Nejprve se ujistěte, že je sýr čedar čerstvě nastrouhaný a připravený k použití. Odložte ho stranou.
- Máslo rozpusťte ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte mouku a šlehejte, dokud nevznikne hustá a hrudkovitá hmota, asi 1 minutu.
- Pomalým a rovnoměrným proudem zašlehejte mléko. Po jeho přidání pokračujte ve šlehání, dokud hmota mírně nezhoustne, asi 1 minutu.
- Po jednom zašlehejte zbývající přísady.
- Sýrový dip stáhněte z ohně a nalijte do servírovací misky. V případě potřeby posypte dalším sýrem. Dip bude hned po odstavení z plotny řídký, ale po několika minutách začne houstnout. Je vynikající teplý nebo při pokojové teplotě.
- Zbytky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 1 týden. Před dalším podáváním ohřejte na plotně nebo v mikrovlnné troubě.