Pivní klobásy jsou neodmyslitelnou součástí každé pořádné grilovačky a pikniku. Jejich sladce pikantní chuť a výrazná vůně piva osloví každého milovníka dobrého jídla. V tomto článku vám přinášíme tři recepty na ty nejlepší pivní klobásy, které si můžete připravit doma. Stačí jen pár jednoduchých kroků a můžete si užít lahodné pochoutky spolu s přáteli a rodinou.
Když se řekne „grilování,“ mnohým z nás okamžitě naskočí v mysli obraz slunného dne, přátel a aromatického kouře stoupajícího z grilu. A co k tomu lépe ladí než dobré klobásy? Pivní klobásy jsou oblíbenou volbou mnoha grilovacích nadšenců.
Jejich tajemstvím je výjimečná kombinace chutí, které v sobě ukrývají – sladkost piva a pikantnost klobásy se spojí do harmonického symfonického tónu, který udělá radost každému.
Máme pro vás tři jedinečné recepty na pivní klobásy, které si můžete připravit doma, a podávat je třeba k pečeným bramborám se slaninou, grilované zelenině nebo třeba se žampiony.
Pivní klobásy recept
Vyzkoušejte recept na pečivo plněné klobásami v pivu s cibulí a paprikou.
Ingredience na pivní klobásy
- 6 klobásek bratwurst
- 1 a 1/4 l ležáku
- 2 velké cibule nakrájené na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 červené nebo zelené papriky, zbavené jader a nakrájené na plátky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 6 housek na klobásy nebo hoagie, podélně rozříznutých
- hořčice
Postup na pivní klobásy
- Bratwurst propíchejte po celém povrchu vidličkou. Ve středně velkém hrnci smíchejte klobásy, pivo a polovinu cibule. Na středně silném ohni přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut nebo dokud nejsou klobásy pevné a propečené.
- Bratwurst přendejte na talíř. Část tekutiny z vaření si ponechte.
- Mezitím ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte zbývající cibuli a papriku. Za občasného promíchání vařte asi 15 minut nebo do úplného změknutí. V posledních 5 minutách vaření přidejte na pánev klobásu, aby lehce zhnědla.
- Pokud zelenina začne příliš tmavnout, přidejte několik lžic tekutiny z vaření klobásy. Podle chuti osolte a opepřete.
- Při podávání potřete každou housku hořčicí. Každou housku naplňte klobásou. Navrch dejte osmaženou papriku a cibuli.
Pečená klobása v troubě – recept
Pivní klobása je oblíbeným pokrmem na grilovacích večírcích, ale co udělat, když nemáte přístup k grilu? Nemusíte se bát, můžete si vychutnat tu samou chutnou pochoutku připravenou v troubě.
Tento recept na pivní klobásu v troubě je jednoduchý a rychlý, a přesto zachovává výrazné aroma, které milujete. Ke klobáse můžete přidat třeba grilovaný sýr halloumi.
Ingredience na pečenou klobásu v troubě
- 4 kusy kvalitních pivních klobás
- 1 cibule, na tenké plátky
- 1 paprika, na tenké plátky (volitelné)
- 2 středně velké brambory, nakrájené na plátky
- 1 plechovka (330 ml) oblíbeného piva
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu (volitelné)
- 1/2 lžičky mletého papriky (volitelné)
- sůl a pepř podle chuti
Postup na pečenou klobásu v troubě
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte plech nebo pekáč, který je vhodný do trouby.
- V míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř a případně mletý kmín a papriku (pokud máte rádi pikantnější chuť).
- Bramborové plátky zalijte směsí olivového oleje a koření, dobře promíchejte, aby byly brambory dobře obaleny.
- Položte brambory na připravený plech nebo pekáč, aby vytvořily základnu pro klobásy.
- Na brambory umístěte tenké plátky cibule a papriky (pokud používáte).
- Přikryjte zeleninou pivní klobásy.
- Pomalu přelijte pivem tak, aby se klobásy a zelenina dobře propojily s pivním aroma.
- Pečte v troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebudou klobásy krásně zlatě hnědé a brambory měkké.
- Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Pivní klobásu v troubě můžete podávat samostatně nebo s křupavým pečivem a oblíbenými omáčkami.
Vinná klobása pečená v troubě – recept
Vinná klobása pečená v troubě je pokrm, který vás okamžitě přenese do starobylých hospůdek plných atmosféry a lahodného vína. Tento recept je ideální pro večírky s přáteli nebo pro romantickou večeři ve dvou. Jednoduchý a elegantní, vás okouzlí kombinací lahodného vína a kvalitních klobás.
TIP: Vyzkoušejte také bílou omáčku z klobás.
Ingredience na vinnou klobásu pečenou v troubě
- 4 vinné klobásy
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 1 sklenice (250 ml) červeného vína (preferujte suché víno)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky mleté papriky (sladké nebo pálivé podle preference)
- 1/4 hrsti čerstvého petrželového lístku, na ozdobu
Postup na vinnou klobásu pečenou v troubě
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte pekáč vhodný do trouby.
- Na středně velkém ohni v pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
- Přidejte plátky brambor a smažte je spolu s cibulí a česnekem, dokud nebudou měkké a lehce zlatě hnědé.
- Na dno připraveného pekáče položte směs brambor, cibule a česneku.
- Na vrch bramborového základu umístěte vinné klobásy.
- Posypte klobásy sušeným tymiánem, solí, pepřem a mletou paprikou.
- Pomalu přelijte červeným vínem, tak aby klobásy byly ponořené do vína.
- Pekáč zakryjte a dejte péct do předehřáté trouby na 30-40 minut, dokud klobásy nejsou zlatě hnědé a dobře propečené.
- Před podáváním ozdobte jídlo čerstvými petrželovými lístky a servírujte je spolu s chlebem nebo bramborovou kaší.
Špekáčky na pivu – recept
Špekáčky na pivu jsou neodmyslitelnou součástí letních grilovacích večírků a pikniků. Tento recept vás provede tím, jak připravit ty nejchutnější špekáčky, které se krásně propečou v pivní lázni. Pivo dodává špekáčkům výjimečnou chuť a aromat, kterým nikdo neodolá.
Ingredience na špekáčky na pivu
- 8 špekáčků
- 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 1 plechovka (330 ml) piva (preferujte světlé lager nebo pilsner)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky kmínu (volitelné)
- 8 plátků pečiva na hot dogy
- hořčice, kečup a nakládané okurky (jako příloha)
Postup na špekáčky na pivu
- Ve velkém hrnci nebo hrnci na gril si zahřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
- Přidejte špekáčky do hrnce a nechte je krátce zhnědnout ze všech stran.
- Posypte špekáčky solí, pepřem a sušenou majoránkou. Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte také kmín.
- Pomalu přilijte pivo do hrnce tak, aby špekáčky byly ponořené.
- Zakryjte hrnec poklicí nebo alobalem a nechte špekáčky vařit v pivní lázni asi 15-20 minut. Občas je otočte, aby se propekly rovnoměrně.
- Mezitím si připravte plátky pečiva na hot dogy a připravte si přílohy, jako je hořčice, kečup a nakládané okurky.
- Po uvaření odstraňte špekáčky z hrnce a nechte je chvilku odpočinout.
- Na plátky pečiva položte špekáčky a přidejte libovolné přílohy podle chuti.
- Špekáčky na pivu jsou připraveny k podávání! Grilovací slavnost může začít.
Bílá klobása v troubě – recept
Bílá klobása je tradiční lahůdka, kterou mnoho miluje pro její jemnou chuť a měkkou texturu. Tento recept vám ukáže, jak připravit bílou klobásu v troubě s příchutí bylinek a cibule. Je to jednoduchý a zároveň chutný pokrm, který bude skvělým doplňkem jakékoli rodinné večeře.
Ingredience na bílou klobásu v troubě
- 4 bílé klobásy
- 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 šálku vody nebo kuřecího vývaru
- 1/4 šálku bílého vína (volitelné)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (např. petržel nebo tymián) na ozdobu (volitelné)
Postup na bílou klobásu v troubě
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte pekáč vhodný do trouby.
- Na středně velkém ohni v pánvi si zahřejte olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
- Do pánve přidejte sušený tymián, sůl a čerstvě mletý černý pepř, a krátce promíchejte.
- Přidejte klobásy do pánve a opékejte je z obou stran, dokud nebudou zlatě hnědé.
- Přeneste klobásy do připraveného pekáče.
- V pánvi, kde jste smažili klobásy a cibuli, přidejte vodu nebo kuřecí vývar a přiveďte k varu, abyste uvolnili všechny lahodné šťávy.
- Pokud preferujete více výraznou chuť, přidejte také bílé víno a nechte ho krátce vařit, dokud se trochu nezredukuje.
- Přelijte směs cibule, vody (nebo vývaru) a případně vína přes klobásy v pekáči.
- Přikryjte pekáč a dejte péct do trouby na 30-40 minut, nebo dokud klobásy nejsou propečené a měkké.
- Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Podávejte bílou klobásu v troubě s přílohou dle vašeho výběru a ozdobte ji čerstvými bylinkami, pokud máte.
Pivní klobásy jsou skvělým způsobem, jak udělat grilování ještě zajímavějším a chutnějším. S našimi třemi recepty jste teď připraveni na každou grilovací událost.
Ať už zvolíte jakýkoliv recept, můžete si být jisti, že vaše kulinářské dovednosti budou vždy v centru pozornosti. Překvapte své přátele a rodinu těmito lahodnými pivními klobásami a užijte si společné chvíle plné chutí a radosti.