Nastal čas léta a vy si nevíte rady, co připravit až dorazí návštěva? Nemusíte si lámat hlavu, osvěžující věnečky s malinami jsou totiž naprostou lahůdkou a na první pohled zaujmou každého, že vám nezbyde ani jeden.
Do věnečků se dá také použít i smetanový krém a pokud by vám z receptu zbylo hodně bílků, můžete si připravit bílkový chlebíček.
Ingredience (na 10-12 věnečků):
Pistáciová pasta:
- 125 g pistácií
- 30 g mandlové mouky
- 62 g moučkového cukru
- 18 ml vody
- kapka mandlového extraktu
- 1 lžíce rostlinného oleje (nejlépe ořechového)
Pistáciový krém:
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
- 6 žloutků
- 120 g cukru
- 70 g kukuřičného škrobu
- 90 g pistáciové pasty
- 60 g másla
- 400 ml smetany ke šlehání (33-40 % tuku)
- 40 g moučkového cukru
Odpalované těsto podle Bouchon Bakery:
- 175 g hladké mouky
- 33 g krupicového cukru
- 240 ml vody
- 120 g másla
- 2,5 g soli
- 250 g vajec (zhruba 5, ale je potřeba je zvážit)
- nasekané pistácie a plátky mandlí na posypání
Na dokončení:
- maliny
- moučkový cukr
Postup
- Začněte přípravou pistáciové pasty. Rozložte pistácie na plech a opražte je nasucho v troubě předehřáté na 150 °C. Dávejte pozor, aby úplně nezhnědly a nespálily se. Pražte je zhruba 10-15 minut. Moučkový cukr smíchejte s vodou a zahřívejte, dokud nevznikne sirup.
- Když sirup dosáhne 121 °C, přidejte opražené pistácie a důkladně je sirupem obalte. Pozor, sirup musí být průhledný, nikoli zkaramelizovaný. Po chvilce na pistáciích zkrystalizuje, což je kýžený efekt.
- Pistácie obalené v cukrovém kabátku nasypte společně s mandlovou moukou do mixéru nebo blenderu a rozmixujte na co nejjemnější prach. Poté přidejte olej a znovu promixujte. Vznikne pistáciová pasta.
- Pozor, pokud máte slabší mixer, bude to chvilku trvat a je dobré dělat během mixování pauzy, abyste mixer „nezavařili“.
- Pokračujte přípravou odpalovaného těsta. V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes síto) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Bude to trvat jen pár minut.
- Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Těstem naplňte cukrářský sáček a uložte ho minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Připravte základ pistáciového krému. Mléko s vanilkou přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte 6 žloutků s krupicovým cukrem do světlé pěny a do ní poté zašlehejte škrob a pistáciovou pastu.
- Vroucí mléko vlévejte za stálého míchání tenkým pramínkem do připravené vaječné pěny. Poté vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém hodně nezhoustne. Odstavte.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a míchejte dokud nebude pistáciový pudink krásně hladký a lesklý. Přendejte do misky, překryjte potravinovou fólií (přitiskněte ji k povrchu pudinku, zabráníte tak vzniku škraloupu), nechte vychladnout a uložte do lednice.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Mandle a pistácie namočte do studené vody. Sáčku s těstem ustřihněte konec a vložte ho do druhého sáčku se širokou cukrářskou špičkou s hustými malými zoubky.
- Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte kroužky z těsta. Nechte mezi nimi alespoň 2 – 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Navlhčeným prstem otupte případné přečnívající „ocásky“. Povrch věnečků posypte okapanými pistáciemi a mandlemi.
- Vložte plech do trouby a teplotu ihned snižte na 175 °C. Pečte 40 minut. V polovině pečení (tedy po 20 minutách) obraťte plech o 180 °C. Poté snižte teplotu v troubě na 160 °C a pečte dalších 20 minut nebo do úplného zezlátnutí.
- Nakonec snižte teplotu na 150 °C a pečte posledních 10 minut, dokud věnečky při poklepání nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.
- Když jsou věnečky dokonale vychladlé a vytáhněte z lednice pistáciový pudink a důkladně ho prošlehejte metličkou či ručním šlehačem. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehejte dotuha a opatrně ji smíchejte s prošlehaným pudinkem.
- Připraveným krémem naplňte cukrářský sáček se širokou uzavřenou cukrářskou s velkými ostrými zuby (při pohledu shora vypadá jako hvězdička).
- Každý věneček podélně rozkrojte a plňte malinami a špičkami krému. Povrch pocukrujte moučkovým cukrem.