Tento pokrm má velkolepou chuť i s obyčejnou bazalkou místo thajské nebo posvátné bazalky. Recept funguje nejlépe, pokud si kuřecí maso sami nasekáte nebo namelete a všechny ingredience si připravíte ještě před začátkem vaření.
Thajské kuře je obvykle marinované v thajské bazalce, koriandru, citronové trávě, rybí omáčce, ústřicové omáčce, sezamovém oleji, zázvoru, česneku a javoru, což mu dodává dráždivou, komplexní chuť, kterou nelze přestat jíst a která je protkaná pikantními, lehce sladkými, kyselými, citrusovými, bylinnými a umami tóny.
Kuřecí maso
Kuřecí maso je celosvětově oblíbeným zdrojem libových bílkovin. Nabízí vysoký obsah bílkovin při nízkém obsahu kalorií a tuku v jedné porci. Téměř všechny kuchyně z celého světa nabízejí různé pokrmy z kuřecího masa. Kuřecí maso má také relativně neutrální chuť, díky které se snadno kombinuje s různými dochucovadly.
Je však důležité vybírat si zdravé druhy kuřecího masa a volit spíše způsoby přípravy, jako je pečení, grilování, vaření v páře nebo smažení, než fritování. V neposlední řadě si nezapomeňte kuřecí maso dopřát jako součást vyvážené stravy spolu s řadou dalších zdravých potravin bohatých na bílkoviny.
Rýže
Rýže je jednou z nejstarších obilovin na světě a lidé ji pěstují již nejméně 5 000 let. Je základní potravinou pro více než polovinu světové populace a 90 % světové produkce rýže pochází z Asie. Existují tisíce druhů rýže, ale podle toho, jak je výrobci zpracovávají, se řadí do dvou skupin: bílá nebo hnědá (celozrnná).
Bílá rýže je nejrozšířenějším druhem rýže, i když hnědá rýže nabízí více zdraví prospěšných látek. Hnědá rýže má různé odstíny, včetně načervenalé, purpurové nebo černé. Výrobci z rýže vyrábějí mnoho produktů, včetně rýžové mouky, rýžového sirupu, oleje z rýžových otrub a rýžového mléka.
Dušená rýže se skvěle hodí k lososu, kuřecímu masu, steaku, chilli a dalším Ke smažené rýži se hodí kuřecí karbanátky, kuře na kurkumě, glazovaný losos, hovězí maso na kari, kuře na másle a samozřejmě kuře po thajsku, které je klasickým thajským receptem.
Kuře po thajsku – recept
Tento vynikající recept na kuřecí maso po thajsku používá odvážné ingredience, jako je arašídové máslo, čerstvý zázvor a sezamový olej. Recept připravíte za 2 hodiny. Podávejte s rýží.
Ingredience na kuře po thajsku
- 1 šálek sójové omáčky
- 8 stroužků česneku, mletého
- 2 lžíce pálivé omáčky
- 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
- 1 kg kuřecích stehen bez kůže
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 cibule nakrájená na plátky
- ½ šálku vody
- 4 lžíce křupavého arašídového másla
- 2 lžíce zelené cibulky, nasekané na kousky
Postup na kuře po thajsku
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, česnek, pálivou paprikovou omáčku a zázvor, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte kuře do mísy, otočte, aby se rovnoměrně obalilo, a poté přikryjte a nechte marinovat v chladničce alespoň 1 hodinu.
- Když je kuře připraveno k přípravě, vyjměte ho z marinády a setřeste přebytečnou. Marinádu si ponechte v misce.
- Sezamový olej rozehřejte v holandské troubě na středním plameni. Přidejte hnědý cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte cibuli a smažte ji 5 minut.
- Přidejte kuře, vařte a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte vodu a vyhrazenou marinádu a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 15 až 20 minut. Přidejte arašídové máslo, promíchejte, až se dobře spojí, a vařte dalších 10 minut. Přeneste kuře na talíř, přelijte ho omáčkou a ozdobte zelenou cibulkou.
Thajské kuře na bazalce – recept
Pikantní thajské kuře na bazalce je pravděpodobně zlatým standardem thajských kuřecích stir-fry. Neuvěřitelně rychlý a snadný thajský recept, který chutná stejně dobře jako ve vaší oblíbené restauraci a podává se s jasmínovou rýží. Navíc není nutné žádné shánění neobvyklých ingrediencí.
Ingredience na thajské kuře na bazalce
- 225 g kuřecích stehenních řízků bez kůže a kostí, nakrájených na kousky velikosti sousta
- 1 zelená cibule, nakrájená na 4 cm
- 1 šálek listů thajské bazalky, volně zabalené
- 2 stroužky česneku, velké, jemně nasekané
- thajská chilli paprička, zbavená slupky a nadrobno nakrájená
- 1 a 1/2 lžíce oleje (arašídového, rostlinného nebo řepkového)
- k podávání: vařená jasmínová rýže
Omáčka
- 2 lžičky ústřicové omáčky
- 1 lžička lehké sójové omáčky
- 1 lžička tmavé sójové omáčky (nebo univerzální)
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce vody
Postup na thajské kuře na bazalce
- Přísady na omáčku dejte do malé misky a promíchejte.
- Rozehřejte olej ve woku nebo na pánvi na vysokém ohni.
- Přidejte česnek a chilli a 10 sekund restujte. Nevdechujte – chilli vás donutí kašlat!
- Přidejte bílou část zelené cibulky a kuřecí maso a smažte, dokud se nerozvaří, asi 2 minuty.
- Přidejte omáčku a vařte 1 minutu, dokud se voda nezredukuje na hustou lesklou omáčku.
- Vmíchejte zelenou část zelené cibulky a lístky bazalky. Míchejte dokud nezvadne, a ihned podávejte s dušenou jasmínovou rýží.
Marináda na kuřecí paličky – recept
Dodejte kuřeti lahodnou chuť pomocí této jednoduché marinády na pikantní kuřecí paličky, která se skládá ze 6 složek a připravíte ji za 2 minuty. Pokaždé získáte lahodně šťavnaté a křehké maso.
Ingredience na marinádu na kuřecí paličky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, mletý
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Postup na marinádu na kuřecí paličky
- Všechny ingredience šlehejte, dokud se zcela nespojí.
- Marinádu buď přidejte do mísy a smíchejte s kuřecími paličkami, nebo ji přidejte do sáčku na zip a přidejte do něj kuře. Obojí marinujte nejméně 30 minut nebo až 4 hodiny.
- Marinádu na kuře lze uložit v uzavřené sklenici do lednice, kde vydrží až 3 dny.
Pikantní kuřecí nudličky s rýží – recept
Tento pikantní pokrm s kuřecími nudličkami je ideální pro využití zbytků kuřecího masa, pokud ovšem nebylo v první řadě hrozně rozvařené. Pokud jste chtěli použít syrové kuřecí maso, klidně ho nakrájejte a před přidáním zeleniny ho minutu nebo dvě smažte. Recept připravíte za půl hodiny.
Ingredience na pikantní kuřecí nudličky s rýží
Zelenina
- 1 velká mrkev, jemně nakrájená nebo nastrouhaná
- 2 šálky krouhaného zelí
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 2 jalapeño papričky, zbavené semínek a mleté
- ½ šálku nakrájené zelené cibule
- 3 stroužky česneku, jemně rozdrcené
Omáčka
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ¼ šálku ochuceného rýžového octa
- 1 lžíce omáčky hoisin
- 1 lžíce sójové omáčky a další podle chuti
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce pálivé omáčky sriracha nebo více podle chuti
- 1 lžička chilli vloček
Nudle
- 1 balení sušených rýžových nudlí
- 1 špetka soli
- 220 g vařených kuřecích prsíček, natrhaných na kousky velikosti sousta
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ½ šálku čerstvě nasekaného koriandru
Postup na pikantní kuřecí nudličky s rýží
- Do mísy dejte mrkev, zelí, papriku, papriku jalapeño, zelenou cibuli a česnek.
- V samostatné míse smíchejte kuřecí vývar, rýžový ocet, omáčku hoisin, sójovou omáčku, kečup, hnědý cukr, omáčku sriracha a vločky červené papriky.
- Suché rýžové nudle vložte do velké mísy na míchání. Zalijte asi 6 šálky vroucí vody; přidejte špetku soli. Občas promíchejte, dokud nudle nezměknou, asi 10 minut.
- Slijte vodu, zchlaďte studenou vodou. Důkladně je nechte okapat. Přendejte do mísy. Přidejte rozdrobené kuřecí maso, pokapejte sezamovým olejem. Promíchejte, aby se obalilo.
- Rozpalte velkou pánev na vysokém ohni; pokapejte rostlinným olejem. Když je olej horký (téměř, ale ne zcela kouřící), přidejte zeleninovou směs. Vařte a míchejte, dokud není zelenina horká a dusí se, 1 až 2 minuty.
- Přilijte omáčku, vařte a míchejte na prudkém ohni, dokud omáčka nezačne bublat, asi 1 minutu. Přidejte nudle a kuřecí maso. Vařte a míchejte, aby se ingredience spojily a byly horké, asi 1 minutu.
- Odstavte z ohně. Přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.
Pečené kuře s rýží a omáčkou – recept
Tento recept na kuře s rýží pečené v troubě si získal srdce lidí po celém světě. Rýže s česnekem a šťavnatá pečená kuřecí stehna s kořením se pečou na jedné pánvi a příprava trvá méně než 10 minut.
Ingredience na pečené kuře s rýží a omáčkou
- 5 kuřecích stehenních řízků s kostí, kůži stáhněte
- 1 cibule, nakrájená (hnědá, bílá nebo žlutá)
- 2 stroužky česneku (velké), mleté
- 2 lžíce (30 g) másla (nebo olivového oleje)
- 1 a 1/2 šálku (270 g) nevařené bílé rýže
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) kuřecího vývaru, horkého
- 1 a 1/4 šálku (315 ml) vody, horké (stačí z kohoutku)
- ozdoba (volitelně): olejový sprej, čerstvé lístky tymiánu nebo jemně nasekaná petrželka
Obalení kuřete
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 3/4 lžičky soli
- černý pepř
Omáčka
- 1 kostka kuřecího vývaru/bujónová kostka
- 1 kostka hovězího vývaru/kostka bujónu
- 2 a 1/4 šálku (565 ml) vroucí vody
- 60 g nebo 4 lžíce másla, nesolené
- 4 lžíce hladké/celozrnné mouky
- 1/2 lžičky cibulového prášku (lze vynechat nebo nahradit česnekovým práškem)
- 1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
- sůl, je-li třeba
Postup na pečené kuře s rýží a omáčkou
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Cibuli a česnek rozprostřete do zapékací mísy (asi 25 x 35 cm) a do jejího středu vložte máslo. Pečte 15 minut (po 12 minutách zkontrolujte, zda některé kousky příliš nezhnědly).
- Mezitím smíchejte kuřecí směs. Posypte jím kuře z obou stran.
- Vyjměte pekáč z trouby. Přidejte rýži a poté promíchejte.
- Kuře položte na rýži. Poté kuře obklopte kuřecím vývarem a vodou. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Odstraňte alobal, postříkejte kuře olejem (není povinné, kuřeti dodá hezčí povrch) a pečte dalších 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
- Nechte 5 minut stát, pak kuře vyjměte a rýži načechrejte. Podle potřeby ozdobte petrželkou nebo tymiánem, podávejte a pochutnejte si.
- Pokrm je dostatečně ochucený, aby se dal podávat bez omáčky, ale pokud ho chcete vylepšit, připravte si tuto rychlou omáčku za 4 minuty: kostky rozdrobte do vroucí vody a promíchejte, aby se rozpustily. Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni.
- Přidejte mouku, cibulový prášek a pepř. Dřevěnou lžící nebo metličkou vmíchejte do másla.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte polovinu tekutiny. Po zapracování do moučno-máslové jíšky (rychle zhoustne) přidejte zbývající tekutinu a promíchejte.
- Míchejte 1,5 až 2 minuty, dokud nezhoustne na konzistenci omáčky (jde to rychle, protože voda je již horká). Ochutnejte, v případě potřeby ještě osolte a opepřete.
- Podávejte na kotlety, steaky, klobásy, zeleninu, pečené kuře, vepřové, hovězí, jehněčí.
Thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou – recept
Tento recept na thajské nudle se zeleninou a kuřecím masem (nudle se sójovou omáčkou) je plný chuti díky sladké, slané a umami omáčce a je plný zeleniny a kuřecího masa. Připravíte ho za 30 minut.
Ingredience na thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Omáčka
- 3 stroužky česnek nastrouhaný nebo rozdrcený
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rybí omáčky
- ½ lžičky drcených chilli vloček nebo méně podle chuti
Nudle
- 250 g tenkých asijských vaječných nudlí nebo jakýchkoli nudlí, které máte rádi, uvařených al dente a scezených
- 3 lžíce sezamového oleje
- 500 g zeleného zelí nakrájeného na tenké plátky
- 1 velká cibule rozkrojená na polovinu a nakrájená na tenké plátky
- 1 středně velká červená paprika nakrájená na tenké plátky
- 500 g vařených a nakrájených kuřecích prsou bez kůže nebo použijte zbytky nebo kuře z rožněného masa
Volitelná ozdoba
- 2 šalotky, zelené a bílé části, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce arašídů nasekaných nadrobno
- drcené chilli vločky dle chuti
- klínky čerstvé limetky
Postup na thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou
- Všechny ingredience na omáčku rozšlehejte a dejte stranou.
- Pokud používáte tenké asijské vaječné nudle, přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou. Po uvedení do varu vodu osolte a poté přidejte nudle. Vařte je, dokud nejsou al dente, asi 3 až 4 minuty. Ihned je slijte.
- Sezamový olej rozehřejte ve velké hluboké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte zelí, cibuli a červenou papriku a za občasného míchání vařte do změknutí, asi 8 minut.
- Do zeleniny vmíchejte omáčku, kuřecí maso a nudle a za častého míchání vařte, dokud není vše teplé, asi 2 minuty.
- Podávejte s libovolnými přílohami.
Recept na sezamové kuře
Křupavé sezamové kuře s lepkavou asijskou omáčkou – chutnější než kupované jídlo a velmi jednoduché na přípravu. Sladké, slané, křupavé, lepkavé a trochu pikantní – to vše je základem pro jedno z těch jídel, které si každý vychutná a jehož příprava zabere 30 minut.
Ingredience na sezamové kuře
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 vejce – lehce našlehaná
- 3 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
- 10 lžic hladké (celozrnné) mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky česnekové soli
- 2 lžičky papriky
- 3 kuřecí prsní řízky – nakrájené na kousky
Omáčka
- 1 lžíce sezamového oleje – nepovinné – můžete vynechat a na závěr jen posypat spoustou sezamových semínek, pokud chcete
- 2 stroužky česneku – oloupané a rozmělněné
- 1 lžíce čínského rýžového octa – hodí se i bílý vinný ocet
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sladké chilli omáčky – použijte více nebo méně podle značky a toho, jak pálivou omáčku máte rádi
- 3 lžíce kečupu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 4 lžíce sójové omáčky
K podávání
- vařená rýže
- 2 lžíce sezamových semínek
- malý svazek jarní cibulky/šalotky – nakrájené na kousky
Postup na sezamové kuře
- Ve woku nebo na velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
- Zatímco se olej zahřívá, dejte vejce do jedné mělké misky a kukuřičnou mouku do druhé mělké misky. Do další mělké misky přidejte mouku, sůl, pepř, česnekovou sůl a papriku a promíchejte.
- Kuře namočte do kukuřičné mouky, poté do vajíčka (dbejte na to, aby bylo celé kuře pokryté vaječnou hmotou) a nakonec ho namočte do ochucené mouky.
- Přidejte kuře do pánve wok a vařte na prudkém ohni 6-7 minut, během vaření dvakrát nebo třikrát otočte, dokud nebude dobře propečené. Možná budete muset vařit ve dvou dávkách. Vyjměte je z pánve a vložte do mísy vyložené kuchyňskými utěrkami.
- Do rozpáleného woku přidejte všechny ingredience na omáčku, promíchejte a na prudkém ohni vařte, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu (mělo by to trvat 2-3 minuty). Přidejte zpět kuřecí maso a omáčku v ní promíchejte. Vařte 1-2 minuty.
- Vypněte oheň a rozdělte do čtyř misek. Podávejte s vařenou rýží a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.
Vyzkoušejte další recepty z kuřecího masa: těstovinový salát s kuřecím masem, zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo kuře na kari. Kromě rýže a vaječných nudlí se ke kuřeti hodí salát Coleslaw nebo mrkvový salát.