Recept na pikantní polévku z pečeného pastináku

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
Pikantní polévka z pečeného pastináku

Aromatické chutě promění obyčejný pastinák v lahodnou hřejivou polévku.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička kmínu a další na ozdobu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • 1 velká cibule nakrájená na 8 kousků
  • 2 stroužky česneku
  • 675 g pastináku nakrájeného na kostičky
  • 2 švestková rajčata, rozčtvrcená
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. V misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje a 1 lžičku koriandrových semínek, 1 lžičku kmínu, ½ lžičky mleté kurkumy a ½ lžičky hořčičných semínek.
  3. Přidejte 1 velkou cibuli nakrájenou na 8 kousků, 2 stroužky česneku, 675 g pastináku nakrájeného na kostičky a 2 rozčtvrcená švestková rajčata a dobře promíchejte.
  4. Rozprostřete na těžký plech a pečte 30 minut do změknutí.
  5. Lžíci vložte do kuchyňského robotu nebo likvidátoru s 600 ml zeleninového vývaru a zpracujte do hladka.
  6. Nalijte do hrnce se zbývajícími 600 ml zeleninového vývaru, okořeňte a zahřívejte, dokud se sotva vaří.
  7. Odstavte z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ozdobte kmínem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang