Aromatické chutě promění obyčejný pastinák v lahodnou hřejivou polévku.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžička kmínu a další na ozdobu
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 1 velká cibule nakrájená na 8 kousků
- 2 stroužky česneku
- 675 g pastináku nakrájeného na kostičky
- 2 švestková rajčata, rozčtvrcená
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- V misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje a 1 lžičku koriandrových semínek, 1 lžičku kmínu, ½ lžičky mleté kurkumy a ½ lžičky hořčičných semínek.
- Přidejte 1 velkou cibuli nakrájenou na 8 kousků, 2 stroužky česneku, 675 g pastináku nakrájeného na kostičky a 2 rozčtvrcená švestková rajčata a dobře promíchejte.
- Rozprostřete na těžký plech a pečte 30 minut do změknutí.
- Lžíci vložte do kuchyňského robotu nebo likvidátoru s 600 ml zeleninového vývaru a zpracujte do hladka.
- Nalijte do hrnce se zbývajícími 600 ml zeleninového vývaru, okořeňte a zahřívejte, dokud se sotva vaří.
- Odstavte z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ozdobte kmínem.