„A uspokojí i masožravce“ – píše se často u receptů bez masa. Není to však vždy pravda. Někdy část rodiny prohledává servírované jídlo a hledá stopu dobré slaniny v základu.
Tahle rychlá večeře ale díky plné chuti a pikantnosti projde bez úprav. Je možné, že za to vděčí přidanému balzamikovému octu*. Dodává fazolím, které se někomu můžou zdát fádní, nečekanou hloubku.
V případě nouze můžete použít konzervovanou luštěninu, když ale plánujete jídelníček dopředu, uvařte si fazole sami. Lépe drží tvar, je to levnější a ekologičtější.
Na večeři pro 4 budete potřebovat:
Rustikální bageta. Světlá pšeničná bageta s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem.
- 2 velké rustikální bagety
- 2 lžíce oleje
- 2 středně velké cibule
- 1 červenou papriku
- 1 a půl hrnku uvařených červených fazolí (nebo konzervu kupovaných, scezených
a propláchnutých) - 2–3 lžíce balzamikového octa
- 2–3 lžíce rajského protlaku z tuby (prodává např. dm drogerie)
- 1 lžičku hnědého cukru
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- chilli podle chuti
Nakrájejte cibuli na půlměsíčky a opečte na středně rozpáleném oleji do světle hnědé barvy. Přidejte na proužky nakrájenou červenou papriku a ještě chvíli opékejte.
Přidejte rajský protlak, orestujte, zastříkněte balzamikovým octem, podlijte malým množstvím vody a vsypte fazole. Zasypte cukrem, osolte a okořeňte pepřem, rozmačkaným stroužkem česneku a chilli papričkou podle chuti.
Prohřívejte, až se odpaří přebytečná voda a fazole se obalí hustou pikantní omáčkou. Podávejte s rustikální bagetou.
*Balsamico je vinný kvasný ocet vyráběný v italské Modeně. Získáván je stárnutím zralého moštu v dřevěných sudech z balsamového dřeva).