Pikantní chilli, aromatický a robustní pokrm, si získal oblibu po celém světě pro svou bohatou kombinaci koření, jemného masa a uklidňujícího půvabu. Toto dušené chilli pochází z Mexika a stalo se oblíbenou součástí mnoha kuchyní po celém světě.
V tomto článku se seznámíme s historií, přísadami, technikami vaření a variacemi tohoto kultovního pokrmu.
Historie chilli con carne
Chilli con carne, což ve španělštině znamená „chilli s masem“, má stejně jako mexický guláš kořeny v mexické kuchyni. Předpokládá se, že pochází ze severních oblastí Mexika, kde bylo hojně chilli papriček a hovězího masa.
Postupem času se rozšířilo na sever a stalo se nedílnou součástí tex-mexické kuchyně a nakonec se díky své neodolatelné chuti rozšířilo do celého světa.
Základní ingredience na pálivé chilli
- Maso: Tradiční chilli con carne obsahuje jako hlavní bílkovinu mleté hovězí maso. Varianty však mohou obsahovat i jiné druhy masa, například hovězí nebo vepřové maso nakrájené na kostky, nebo dokonce kombinaci různých druhů masa.
- Chilli papričky: V chilli papričkách se skrývá duše pokrmu. Běžně se používají papričky jalapeno, serrano, ancho nebo chipotle, které dodávají dušenému masu pálivost, chuť a hloubku.
- Fazole: Fazole, zejména ledvinové, jsou častým doplňkem chilli con carne. Dodávají pokrmu texturu, krémovitost a další bílkoviny.
- Aromatické látky: Cibule a česnek tvoří chuťový základ pokrmu a dodávají mu hloubku a komplexnost.
- Rajčata: Čerstvá nebo konzervovaná rajčata se často používají k dodání kyselosti, sladkosti a šťavnaté struktury chilli.
- Koření: Směs koření obvykle obsahuje kmín, papriku, oregano a chilli. Tato koření dodávají pokrmu svou výraznou chuť a vytvářejí harmonickou rovnováhu.
Základní příprava vegetariánského chilli con carne
- Smažení: Na začátku se v hrnci osmaží cibule a česnek, dokud se nestanou voňavými a průsvitnými, čímž se vytvoří aromatický základ pokrmu.
- Propečení masa: Přidejte maso do hrnce a vařte ho, dokud nezhnědne, a rozdělte ho na menší kousky, aby se rovnoměrně uvařilo a mělo stejnou strukturu.
- Vaření: Po přidání chilli papriček, fazolí, rajčat, koření a dalších požadovaných ingrediencí směs na mírném ohni povařte, aby se chutě spojily. Toto pomalé vaření zintenzivní chutě a zajistí křehkost masa.
- Úprava koření: V průběhu vaření chilli ochutnejte a upravte koření tak, abyste dosáhli požadovaného stupně pálivosti a chuti. Pro vyvážení chuti lze přidat další koření, sůl nebo dokonce sladkou chuť.
Jak servírovat pálivé chilli
Klasický způsob podávání chilli con carne nebo mexických carnitas je v samotné v misce. Naberte horké chilli do jednotlivých misek a ozdobte je například strouhaným sýrem, zakysanou smetanou, nasekanou zelenou cibulkou nebo čerstvým koriandrem. Podávejte s teplými tortillovými chipsy nebo křupavým chlebem.
Pálivé chilli můžete podávat i s nadýchanou vařenou rýží. Ta pokrmu dodá uklidňující a sytý nádech. Můžete ho také doplnit oblíbenými přílohami, které mu dodají chuť a texturu.
Na servírovací talíř položte grilované housky s hot dogy a naplňte je grilovanou nebo vařenou klobásou. Na klobásky dejte velké množství chilli con carne a ozdobte je nakrájenou cibulí, hořčicí, kečupem a sýrem. Jedná se o příjemnou variantu pro neformální setkání nebo herní večery.
Chilli con carne můžete použít jako chutnou náplň do tacos nebo burritos. Skvělou alternativou může být i dokonalý recept na ukrajinský boršč.
Pálivé chilli – recept
Chilli con carne si v kulinářském světě vydobylo místo oblíbené klasiky, která je vydatným a sytým jídlem pro nespočet lidí. Ať už si ho vychutnáte samotné, podávané s rýží nebo jako omáčku na špagety nebo náplň do tacos či burritos, tento všestranný pokrm si stále podmaňuje chutě.
Ingredience na pálivé chilli
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g italské klobásy
- 3 plechovky dušených rajčat
- 2 plechovky červených fazolí, propláchnutých a scezených
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 velká zelená paprika, nakrájená na kousky
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 jalapeňo papričky, jemně nasekané
- 2 lžíce chilli
- 2 lžíce bílého octa
- 1 lžíce pikantní hnědé hořčice
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 a 1/2 lžičky pálivé pepřové omáčky
- 1 lžička soli
- 1 lžička papriky
- zakysaná smetana – volitelně
Postup na pálivé chilli
- V holandské troubě vařte hovězí maso a klobásu na středním ohni, dokud nezrůžoví, 5-7 minut, a rozbijte je na drobky.
- Nechte okapat.
- Přidejte zbývající přísady a přiveďte je k varu.
- Snižte teplotu a za častého míchání vařte odkryté 30 minut.
- V případě potřeby podávejte s dalšími jalapeňos a zakysanou smetanou.
Vegetariánské chilli con carne
Tento vegetariánský recept na chili con carne je plný zeleniny, fazolí a aromatického koření a představuje chutnou a výživnou alternativu bez masa, kterou si může vychutnat každý.
Ingredience na vegetariánské chilli con carne
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 paprika nakrájená na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1 cuketa nakrájená na kostičky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka ledvinových fazolí, scezená a propláchnutá
- 1 plechovka černých fazolí, okapaná a propláchnutá
- 1 šálek kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky chilli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky oregana
- sůl a pepř podle chuti
- nepovinné přílohy: strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka, čerstvý koriandr
Postup na vegetariánské chilli con carne
- V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, papriku, mrkev a cuketu.
- Smažte asi 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout.
- Do hrnce přidejte na kostičky nakrájená rajčata (i se šťávou), ledvinové fazole, černé fazole, kukuřičná zrna a rajčatový protlak.
- Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Přisypte chilli, kmín, papriku, oregano, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Přiveďte chilli k varu a poté snižte teplotu na minimum.
- Hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte vařit asi 30-40 minut. Chutě se tak spojí a chilli zhoustne.
- Chilli ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více chilli, kmínu nebo soli.
- Jakmile chilli zhoustne podle vašich představ, stáhněte ho z ohně. Vegetariánské chilli con carne podávejte horké v miskách.
- Podle potřeby ozdobte přílohami, jako je strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka nebo čerstvý koriandr.
- Vegetariánské chilli con carne si můžete vychutnat samotné nebo ho podávat s rýží, quinoou, kukuřičným chlebem nebo tortillovými chipsy, a připravit si tak kompletní a syté jídlo.
Chilli con carne – recept
Tento klasický recept na chili con carne je plný výrazných chutí a vydatných ingrediencí, takže se hodí pro hromadná setkání nebo útulná domácí jídla.
Ingredience na chilli con carne
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 kg mletého hovězího masa (libové nebo střední)
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka ledvinových fazolí, scezená a propláchnutá
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce chilli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce papriky
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup na chilli con carne
- V hrnci nebo v holandské troubě rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůsvitní.
- Přidejte do hrnce prolisovaný česnek a smažte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte do hrnce mleté hovězí maso. Vařte ho lžící, dokud nezhnědne a není propečené.
- V případě potřeby slijte z hrnce přebytečný tuk. Poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata (i se šťávou), ledvinové fazole, hovězí nebo zeleninový vývar a rajčatový protlak.
- Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přisypte chilli, kmín, papriku, oregano, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Chilli přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte vařit asi 1 hodinu. Chuť se tak rozvine a chilli zhoustne.
- Chilli ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více chilli, kmínu, soli nebo pepře.
- Jakmile je chilli uvařeno, stáhněte ho z ohně. Chilli con carne podávejte v miskách.
- Podle potřeby ozdobte přílohami, jako je strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka nebo čerstvý koriandr.
- Chilli con carne si můžete vychutnat samotné nebo ho podávat s rýží, kukuřičným chlebem, tortillovými chipsy nebo salátem, aby bylo jídlo kompletní a syté.
Brambory s mletým masem – recept
Brambory s mletým masem jsou příjemným a sytým pokrmem, který kombinuje lahodnost brambor s pikantní chutí ochuceného mletého masa.
Ingredience na brambory s mletým masem
- 4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostky.
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 500 g mletého masa (hovězí, kuřecí, krůtí nebo jehněčí)
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek hovězího nebo zeleninového vývaru
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)
Postup na brambory s mletým masem
- Vložte brambory nakrájené na kostky do velkého hrnce a zalijte je vodou. Přiveďte vodu k varu a vařte brambory, dokud nejsou měkké. Brambory slijte a dejte je stranou.
- V samostatné velké pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezačne vonět.
- Do pánve přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne a není propečené. Během vaření rozbijte lžící případné hrudky masa.
- Mleté maso posypte paprikou, sušeným tymiánem, sušeným rozmarýnem, solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Do pánve nalijte hovězí nebo zeleninový vývar a promíchejte. Směs nechte několik minut vařit, dokud se chutě nespojí.
- Do pánve se směsí mletého masa přidejte uvařené a osušené brambory. Vše jemně promíchejte, aby se brambory obalily masem a kořením.
- Snižte teplotu na minimum a nechte brambory a mleté maso dusit dalších 5-10 minut, aby se chutě spojily.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podle svých preferencí přidejte více soli, pepře nebo bylinek.
- Odstavte pánev z ohně a přendejte brambory s mletým masem na servírovací mísu. V případě potřeby posypte nasekanou čerstvou petrželkou na ozdobu.
Tortilly s mletým masem – recept
Tortilly s mletým masem, známé také jako tortilly plněné masem nebo masové tacos, jsou oblíbeným a chutným pokrmem, který si můžete vychutnat jako hlavní chod nebo svačinu.
Ingredience na tortilly s mletým masem
- 1 kg mletého masa (hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky papriky
- sůl a pepř podle chuti
- 8-10 malých moučných tortill
- nepovinné přílohy: strouhaný sýr, salát, nakrájená rajčata, zakysaná smetana, salsa, guacamole
Postup na tortilly s mletým masem
- Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezavoní.
- Do pánve přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne a není propečené. Během vaření rozbijte lžící případné hrudky masa.
- Mleté maso posypte chilli, kmínem, paprikou, solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo. Množství koření upravte podle svých chuťových preferencí.
- Snižte teplotu na minimum a nechte masovou směs ještě několik minut dusit, aby se chutě spojily. Občas promíchejte, aby se maso nepřichytilo.
- Zahřejte moučné tortilly podle návodu na obalu nebo je několik vteřin z každé strany zahřívejte na suché pánvi, dokud nezměknou a nebudou poddajné.
- Na každou tortillu dejte lžíci směsi mletého masa a rozprostřete ji doprostřed.
- Na maso přidejte požadované přílohy, například strouhaný sýr, salát, nakrájená rajčata, zakysanou smetanu, salsu nebo guacamole.
- Tortilly přeložte na polovinu nebo je pevně srolujte, aby se do nich vešlo maso a přílohy.
Pálivé jídlo s kari
Vychutnejte si toto pikantní a aromatické veganské cizrnové kari jako syté hlavní jídlo, které je plné bílkovin a lahodného koření. Míru pálivosti si můžete upravit podle svých chuťových preferencí.
Ingredience na pálivé jídlo s kari
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1 paprička jalapeňo, zbavená semínek a blan, nakrájená nadrobno
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce kari
- 1 lžička kajenského pepře (upravte podle požadované úrovně pálivosti)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu (nepovinné)
Postup na pálivé jídlo s kari
- V hrnci nebo na pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním plamenu.
- Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůsvitní.
- Do hrnce přidejte prolisovaný česnek, červenou papriku nakrájenou na kostičky a papriku jalapeňo. Smažte další 2-3 minuty, dokud papriky mírně nezměknou.
- Vmíchejte nakrájená rajčata (i se šťávou), cizrnu, kokosové mléko, zeleninový vývar a rajčatový protlak. Dobře promíchejte.
- Přisypte kari, kajenský pepř, mletý kmín, papriku, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Směs přiveďte k varu a nechte ji vařit asi 15-20 minut, aby se chutě spojily. Občas promíchejte.
- Kari ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více kari koření, kajenského pepře, soli nebo pepře.
- Jakmile je kari uvařeno, stáhněte ho z ohně. Pikantní veganské cizrnové kari podávejte horké na dušené rýži nebo s chlebem naan.
- V případě potřeby ozdobte čerstvým koriandrem, abyste získali větší svěžest a chuť.
TIP: Při vaření mletého masa dbejte na to, aby bylo před přidáním ostatních ingrediencí dobře opečené. Zhnědnutí masa pomáhá rozvinout bohatší chuť a dodává chilli con carne hloubku. Během vaření rozbíjejte lžící případné hrudky masa, aby bylo rovnoměrně propečené.