Petrželový krém s medvědím česnekem

Bramborové polévkyPolévkySlané receptyZeleninové polévky

O skvělých účincích medvědího česneku na naše zdraví jsem psala v minulém receptu na skvělé pesto z medvědího česneku. Tato báječná bylinka právě roste všude kolem nás a byl by hřích ji nevyužít i do jiných pokrmů. Z pesta, které si nyní vyrobíte, můžete kouzlit vynikající jídla po celý rok, ale čerstvý medvědí česnek za nedlouho již neseženete.

Připravte rodině například vynikající petrželovou polévku s medvědím česnekem! Její příprava je rychlá a jednoduchá a chuťový zážitek k nezaplacení. Pokud navíc máte možnost natrhat si česnek sami v přírodě, jedná se o velice levné jídlo.

Ingredience

Co budeme potřebovat?

  • 2 šalotky
  • 3 petržele
  • 2 menší brambory
  • svazek medvědího česneku
  • ghí/olivový olej
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku

A jak dál?

Postup přípravy

Petržel a brambory nakrájíme na menší kostičky, čím menší, tím bude polévka rychleji hotová. Šalotku posekáme na jemno a necháme lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme petržel a restujeme společně ještě několik minut.

Zelenina by neměla být připečená, ale když se sem tam přichytí na dno není vůbec ke škodě. K takto orestované petrželi přidáme brambory, zalijeme vývarem, lehce osolíme a opepříme a necháme pod pokličkou vařit. Po cca 20 minutách by měla být zelenina měkká a to je ten správný čas přidat do polévky posekaný medvědí česnek.

Povaříme společně už asi jen 2 minutky a plotnu úplně vypneme. Nakonec polévku rozmixujeme na hladký krém, dochutíme muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud bude polévka stále příliš hustá, můžeme ji ještě doředit vývarem.

Podáváme s petrželovými hoblinkami, které připravíme jednoduše pomocí škrabky na brambory a necháme lehce orestovat na olivovém oleji.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang