O skvělých účincích medvědího česneku na naše zdraví jsem psala v minulém receptu na skvělé pesto z medvědího česneku. Tato báječná bylinka právě roste všude kolem nás a byl by hřích ji nevyužít i do jiných pokrmů. Z pesta, které si nyní vyrobíte, můžete kouzlit vynikající jídla po celý rok, ale čerstvý medvědí česnek za nedlouho již neseženete.
Připravte rodině například vynikající petrželovou polévku s medvědím česnekem! Její příprava je rychlá a jednoduchá a chuťový zážitek k nezaplacení. Pokud navíc máte možnost natrhat si česnek sami v přírodě, jedná se o velice levné jídlo.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 2 šalotky
- 3 petržele
- 2 menší brambory
- svazek medvědího česneku
- ghí/olivový olej
- 750 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- špetka mletého muškátového oříšku
A jak dál?
Postup přípravy
Petržel a brambory nakrájíme na menší kostičky, čím menší, tím bude polévka rychleji hotová. Šalotku posekáme na jemno a necháme lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme petržel a restujeme společně ještě několik minut.
Zelenina by neměla být připečená, ale když se sem tam přichytí na dno není vůbec ke škodě. K takto orestované petrželi přidáme brambory, zalijeme vývarem, lehce osolíme a opepříme a necháme pod pokličkou vařit. Po cca 20 minutách by měla být zelenina měkká a to je ten správný čas přidat do polévky posekaný medvědí česnek.
Povaříme společně už asi jen 2 minutky a plotnu úplně vypneme. Nakonec polévku rozmixujeme na hladký krém, dochutíme muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud bude polévka stále příliš hustá, můžeme ji ještě doředit vývarem.
Podáváme s petrželovými hoblinkami, které připravíme jednoduše pomocí škrabky na brambory a necháme lehce orestovat na olivovém oleji.