Perníková granola – nejlepší recept

PerníkySladká jídlaSnackySnídaněZdraví

Granola a všemožné druhy sladkých cereálií jsou symbolem snídaně pro valnou většinu lidí. Děti je milují nasypané do mléka, dospělí zase s jogurtem. Jsou tak křupavé, sladké a plné ořechů, ovoce, medu a čokolády. Už jste ale ty krásně barevné obaly zkusili otočit a přečíst si jejich složení? To už tak báječné není. Většina těchto cereálií je plná ztužených tuků, cukru a umělých aromat. Jak si vytvořit zdravou domácí granolu?

Dají se samozřejmě sehnat i zdravé varianty, většinou jsou ale na můj vkus strašlivě předražené a radši si je proto připravím doma. Vyjdou na zlomek ceny a ještě si si do nich přidáte přesně to, co máte rádi a na co máte v danou chvíli chuť.

Dnešní voní po perníkovém koření, oříšcích a kokosu a já jsem se do ní na první ochutnání zamilovala. Díky kokosovému cukru má krásně karamelovou chuť, ale zároveň není vůbec přeslazená. Já ji nejradši přidávám na ranní smoothie bowl, skvěle chutná ale i s jogurtem nebo mandlovým mlékem a ovocem.

Ingredience

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • hrst ořechů
  • hrst kokosových plátků

A jak na to?

Postup přípravy

V malém hrnci na opravdu mírném plameni rozpustíme kokosový olej. Když je olej rozpuštěný, přidáme kokosový cukr a rýžový sirup a necháme pomalu cukr rozpustit. Mezitím do mísy nasypeme ovesné vločky, perníkové koření, posekané ořechy a kokosové plátky.

Do suché směsi nalijeme rozvar a vše společně důkladně promícháme. Vzniklou směs rozprostřeme v tenké vrstvě na pečící papír a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů.

V průběhu pečení směs několikrát promícháme, aby se opekla ze všech stran. Pečeme přibližně 30 minut, řiďte se ale barvou granoly (každá trouba peče trošku jinak). Hotovo je ve chvíli, kdy je směs krásně zlatavá a opečená. Po vyndání už nemícháme a necháme vychladnout. Vychladnou granolu nasypeme do vzduchotěsné nádoby.

Nejlepší je nasypaná na smoothie bowl nebo v rostlinném jogurtu s ovocem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang