Podle tohoto receptu získáte vždy perfektní pražená dýňová semínka. Najdete v něm také tipy, jak semínka očistit a chuťové variace. Z receptu získáte semínka přibližně jedné střední dýně.
Dýňová semínka jsou bohatá na řadu prospěšných látek, proto není divu, že dýňová semínka recept patří mezi vyhledávané pojmy. Naučíme vás, jak si připravit doma dýňová semínka na pánvi.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 1 a 1/2 šálku
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku čerstvých dýňových semínek
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 lžičky javorového sirupu nebo medu (volitelné)
- 1/4 lžičky soli dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti (volitelné)
- 1 lžička směsi dýňového koření, mleté skořice nebo kari koření (volitelné)
Postup
- Dýňová semínka musíme nejprve očistit. Vložíme je do cedníku, přelijeme vodou, promícháme a odstraníme všechny viditelné kousky dýňové dužiny. Přebytečnou vodu slijeme.
- Vytvoříme dvojitou vrstvu papírových sáčků na potraviny (jeden uvnitř druhého). Semínka do nich vložíme čistou utěrkou. Sáček přeložíme tak, aby se uzavřel, a poté s ním zatřepeme. V tuto chvíli by měla být semínka dostatečně suchá.
- Nyní semínka opečeme. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Velký plech s okrajem vyložíme pečícím papírem, aby se později snadno čistil.
- Na připravený plech položíme opláchnutá a osušená dýňová semínka. Přidáme olej, sladilo ve formě javorového sirupu nebo medu, pokud jej používáme, a sůl. Mícháme, dokud se všechna semínka neobalí, následně je rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě po plechu.
- Pečeme 12-16 minut za stálého míchání každých 5 minut, dokud semínka nebudou voňavá a nezezlátnou. Podle chuti je dochutíme další solí. Pokud chceme, můžeme je dochutit dalším kořením, např. černým pepřem, směsí dýňového koření či kari kořením.
- Vychladlá semínka, která zbydou, vydrží v sáčku při pokojové teplotě až 2 týdny.
Tipy
- Jak odstranit dýňová semínka? Pomocí pevného ostrého nože opatrně odstraňte stopku a její okolí z horní části dýně. Buďte opatrní a dávejte pozor. Poté pomocí velké servírovací lžíce nebo naběračky přeneste dýňová semínka do cedníku. Velké kusy dýně vyhoďte.
- Je lepší použít spíše olivový olej nebo máslo? Olivový olej poskytuje neutrálnější chuť, zatímco máslo způsobí, že semínka budou chutnat více jako popcorn.
- Je lepší použít javorový sirup nebo med? Přidejte od každého trochu, abyste získali vynikající sladkou chuť.
- Bezlaktózová a veganská varianta. Chcete-li dýňová semínka bezlaktózová, jednoduše použijte místo másla olivový olej. Pro veganská semínka použijte olivový olej a nepoužívejte med.
- Semínka z jiných typů dýní. Tento postup můžete použít i k pečení semínek jiných zimních dýní, včetně např. máslových dýní.