Pekanové ořechy pocházejí ze Severní Ameriky. Je tedy zcela příhodné, že se pekanový koláč každoročně objevuje na Den díkůvzdání spolu s dalšími původními potravinami, jako je krocan, dýně a brusinky. Samotný pekanový koláč je však novějším vynálezem. Jak tedy připravit ten nejlepší pekanový koláč?
První tištěné recepty na koláč se začaly objevovat koncem 19. století, ale klasický pekanový koláč se stal populárním díky marketingovým snahám jedné společnosti ve 30. letech 20. století, které měly pomoci prodávat její kukuřičný sirup, nezbytnou přísadu do koláče.
Vyzkoušejte také pekanové tyčinky, nejlepší ořechový koláč nebo tradiční skořicový trdelník.
Recept na koláč s pekanovými ořechy
Tento pekanový koláč s domácí krustou a sladkou pekanovou náplní je tím pravým koláčem s pekanovými ořechy na váš stůl. Připravte si ho den nebo dva předem nebo si ho zamrazte na ještě delší dobu.
Ingredience na koláč s pekanovými ořechy
- 1 nepečený koláčový korpus, zmrazený alespoň 30 minut
- 210 g pekanových ořechů nasekaných nahrubo + půlky ořechů na ozdobu povrchu koláče
- 3 velká mírně rozšlehaná vejce
- 1 šálek lehkého kukuřičného sirupu
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 lžíce melasy
- 4 ležíce nesoleného rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup na koláč s pekanovými ořechy
- Předehřejeme troubu na 175 °C a umístíme rošt doprostřed.
- Ve středně velké míse důkladně promícháme vejce, hnědý cukr, kukuřičný sirup, melasu, rozpuštěné máslo, vanilku a sůl, dokud nevznikne hladká hmota. Mixér není potřeba, můžeme směs šlehat ručně.
- Na dno zmrzlé koláčové formy rozprostřeme nasekané pekanové ořechy. Na ořechy nalijeme náplň. Pekanové ořechy se nemusíme bát zahrabat, neboť i tak vylezou na povrch.
- Pokud jsme si nechali půlky ořechů zvlášť, můžeme je nyní na povrch ozdobně naaranžovat. Stačí je ponořit pod mokrou náplň a nechat je znovu vynořit, aby se obalily náplní.
- Naplněný koláč pečeme 30 minut při teplotě 175 °C. Po 30 minutách koláč volně překryjeme alobalem, abychom zabránili přílišnému zhnědnutí kůrky a pekanových ořechů.
- Pečeme dalších 35-45 minut, dokud náplň neztuhne. Koláč by se měl uprostřed trochu vlnit.
- Vyjmeme koláč z trouby a necháme ho zcela vychladnout. Můžeme si všimnout, že je koláč po vyjmutí z trouby trochu nafouklý, nic méně po vychladnutí opět splaskne.
Tipy
- Koláčové těsto, které si připravíte, vyválíte ho, vložíte do koláčové formy a ořežete okraje, tak ho poté zmrazte. Zmrazení těsta pomáhá zabránit jeho klouzání při pečení koláče. Před přidáním náplně není třeba koláčovou kůrku péct předem.
- Koláče s vaječnou náplní jako je tento pekanový koláč, je obvykle třeba uchovávat v chladu. Zbytky koláče by měly být uloženy v ledničce, kde vydrží bez problému 3-4 dny. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, je vhodné ho zamrazit.
- Použijte co nejčerstvější pekanové ořechy, neboť starší ořechy mohou žluknout.
- Pokud náplň neztuhne, je koláč ještě nedopečený. Koláč pečte dál, dokud nebude náplň lepkavá, nikoliv tekutá.
- Pokud nemáte melasu, můžete ji nahradit medem nebo javorovým sirupem.
Recept na pekanový koláč se zmrzlinou
Tento tradiční pekanový koláč je plný bohatých, sirupových pekanových ořechů ve vločkové domácí krustě. Je ideální přímo z trouby a s vanilkovou zmrzlinou.
Ingredience na pekanový koláč
Na náplň:
- 3 vejce
- ¾ hrnku cukru
- ¾ šálku bílého kukuřičného sirupu
- ⅛ lžička soli
- ¼ šálku rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek nasekaných pekanových ořechů
Koláčový korpus:
- 6 šálků mouky
- 450 g změklého másla
- 2 lžičky soli
- 1 a ¼ až 1 a ½ šálku studené vody
Postup na pekanový koláč
Koláčový korpus
- Smíchejte mouku a sůl.
- Pokud mícháte ručně, vidličkou po troškách vmíchejte máslo, dokud se směs nerozpadne. Používáte-li stojanový mixér, použijte k mixování pulzní funkci. Směs mouky a másla nemusí být úplně jednolitá; ve skutečnosti je dobré nechat v ní přimíchat několik větších kousků másla.
- Po troškách přidávejte vodu a míchejte, dokud směs nevytvoří kouli.
- Pokud se vám těsto začne mastit, protože se máslo rozpouští, dejte ho asi na 30 minut do chladničky, než s ním budete dále pracovat.
- Vodu přidávejte podle potřeby, abyste získali správnou strukturu, ale snažte se přidávat co nejméně vody. Potřebujete pouze tolik vody, aby těsto drželo pohromadě, konečný výrobek nebude vypadat jako hladká koule.
- Rozdělte těsto na polovinu a každou polovinu rozdělte na 3 stejné díly. Budete tedy mít 6 koláčových korpusů, ty, které nepotřebujete, si zamrazte.
- V této fázi každou část rozválejte, aby byla před zmrazením připravena na koláčový plát.
- Neplněný koláčový korpus pečte při teplotě 250 ºC asi 8 minut. U plněných koláčů pečte podle pokynů v receptu níže.
Náplň
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve středně velké míse důkladně rozšlehejte vejce, přidejte cukr, sirup a sůl. Vše dobře promíchejte.
- Poté přidejte máslo a vanilku, míchejte, dokud se důkladně nespojí.
- Na dno koláčového korpusu položte pekanové ořechy. Ořechy přelijte vaječnou směsí.
- Pečte 10 minut.
- Snižte teplotu na 150 °C a pečte 35 minut.
Podávejte s vanilkovou zmrzlinou a kávou cold brew.
Recept na pekanový dýňový koláč
Bohatý, křupavý pekanový povrch a javorový sirup dodávají krémovému dýňovému koláči lahodný nádech.
Ingredience na pekanový koláč
Na těsto:
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 1 plechovka (425 g) dýně
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 šálku husté smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
Poleva:
- 2 velká vejce, pokojová teplota, lehce našlehaná
- 1 šálek nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku javorového sirupu
- Šlehačka, volitelně
Postup na pekanový koláč
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto, přeneste ho do koláčové formy. Zmenšete těsto tak, aby lehce přesahovalo okraj formy, okraj koláče olemujte.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce, dýni, sirup, cukr, smetanu, skořici a muškátový oříšek dohladka; vlijte do koláčové formy.
- Na polevu smíchejte ve velké míse vejce, pekanové ořechy, cukr a sirup; lžící přelijte povrch.
- Pečte 15 minut. Snižte teplotu v troubě na 175 °C. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a koláč není na povrchu ztuhlý, ještě 40-45 minut.
- Nechte koláč 1 hodinu chladnout na mřížce. Přes noc uložte do chladničky. V případě potřeby podávejte se šlehačkou.
Recept na mini pekanové koláčky
Tyto mini pekanové košíčky se snadno připravují a lze je připravit i předem. Jsou to perfektní mini koláčky i na Den díkůvzdání, nebo jinou rodinou oslavu, kde nahradíte klasické muffiny těmito ořechovými koláčky.
Ingredience na mini pekanové koláčky
- 1 koláčové těsto koupené v obchodě nebo domácí
- 1/3 šálku lehkého kukuřičného sirupu
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lehce rozšlehané vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
Postup na mini pekanové koláčky
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte koláčové těsto na kruh. Pomocí vykrajovátka (nebo skleničky) vykrojte z těsta 12 koleček. Každý kousek těsta vložte do každé dutiny formy na muffiny a dbejte na to, aby každý kousek jen trochu vystupoval po stranách (možná budete muset těsto trochu roztáhnout).
- Zatímco budete připravovat náplň, přeneste formu na muffiny do chladničky.
- V míse smíchejte kukuřičný sirup, hnědý cukr, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt, dokud se zcela nespojí, poté vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
- Vyjměte formu na muffiny z chladničky. Náplň rovnoměrně rozdělte (asi 1 plnou polévkovou lžíci) do všech 12 muffinových jamek a dbejte na to, aby pekanová náplň nevystoupila přes okraje těsta.
- Pečte při teplotě 175 °C asi 25 minut nebo dokud náplň neztuhne. Vyjměte z trouby a nechte je asi 10 minut vychladnout. Opatrně vyjměte mini pekanové koláče z formy na muffiny a přeneste je na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
TIP: Věděli jste, že si můžete upéct i koláč bez vajec? Zkuste tento čokoládový koláč.
Recept na pekanový dort
Tento pekanový dort chutná stejně nebo ještě lépe než pekanový koláč, ale je v dortové formě. Je vyroben z krabice máslové směsi na pekanový koláč se spoustou másla, hnědého cukru a vajec.
Ingredience na pekanový dort
- 1 směs (150 g) na máslový dort
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek baleného světlého hnědého cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce vody
- 2 šálky nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku změklého másla
- 2 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 šálek lehkého kukuřičného sirupu
- 1 šálek mléka
Postup na pekanový dort
- Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte dortovou formu.
- Odměřte 2/3 šálku dortové směsi a dejte ji stranou.
- Zbylou dortovou směs dejte do mísy s 1/2 šálku změklého másla, světle hnědým cukrem, 2 vejci a vodou. Pomocí elektrického mixéru dobře promíchejte.
- Přisypte pekanové ořechy a těsto nalijte do připravené formy.
- Vložte do trouby a pečte 25 minut.
- Asi 5 minut před koncem pečení smíchejte 1/2 šálku změklého másla, 2 vejce, cukr, kukuřičný sirup a mléko spolu se 2/3 šálku dortové směsi, která byla odložena stranou.
- Vyjměte pekáč z trouby a nalijte na něj druhé těsto.
- Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 30 až 35 minut.
- Podávejte teplý se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Pekanové ořechy
- Pekany jsou ideální na mlsání, kromě přírodní varianty existují i různě ochucená jádra. Je možné je také přidávat do granoly či do snídaňové kaše, ale i do salátu. Díky jejich měkkosti jsou skvělé pro výrobu ořechového másla.
- Semena pekanových ořechů jsou jedlá a mají bohatou máslovou chuť. Mohou se jíst čerstvá nebo používat při vaření, zejména ve sladkých dezertech, jako je pekanový koláč.
- Máslové pekanové ořechy jsou také běžnou příchutí sušenek, koláčů a zmrzliny. K dalším způsobům použití pekanových ořechů při vaření patří pekanový olej a pekanové máslo.