Pekanové pralinky jsou víc než jen součet jejich částí. Jsou to bohaté, křupavé a sladké sny! Tento recept na pralinky se skvěle hodí na sváteční podnos se sušenkami.
Co jsou to pralinky?
Kandované ořechy jsou známé již odedávna, ale pralinky jsou obecně považovány za francouzský produkt.
Francouzští osadníci přivezli původní recept, který se skládal z jednotlivých mandlí obalených v karamelizovaném cukru, do Louisiany, kde kuchaři nahradili mandle místními pekanovými ořechy a přidali smetanu, aby vyrobili to, co je dnes známé jako pekanové pralinky.
Tipy pro přípravu těch nejlepších pralinek
- Noste dlouhé rukávy, abyste si chránili ruce před zbloudilými bublinkami z cukroví. Popáleniny od cukru jsou bolestivé, proto buďte opatrní, zejména když jsou poblíž děti.
- Je lepší začít na mírném stupni a teplotu zvyšovat pomalu, než cukroví vařit příliš rychle a příliš horké. Pokud vám na ruce přistane horká kapka, okamžitě ji opláchněte a místo potřete kostkou ledu, abyste předešli popálení.
- Podle tradičních receptů je nikdy nedělejte za deštivého dne! Vlhkost a vlhkost mohou ovlivnit výslednou strukturu cukroví.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 24 porcí
Ingredience
- 2 šálky půlek pekanových ořechů
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 3/4 šálku smetany
- 2 lžíce másla
- 1 lžička brandy nebo vanilky
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Půlky pekanových ořechů položte na plech v jedné vrstvě a opékejte je 10 minut, přičemž je jednou otočte.
- Nechte vychladnout.
- Dva plechy na pečení vyložte pečícím papírem a dejte je stranou.
- V hrnci smíchejte bílý a hnědý cukr a jedlou sodu a špetku soli.
- Vmíchejte smetanu a postavte na střední až středně silný oheň.
- Za občasného šlehání vařte.
- Mírné pěnění a občasné bublání směsi (vypadá to, jako by se dusila) je v této fázi normální.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a směs se dobře nespojí (asi 1 minutu).
- Odstavte z ohně a vmíchejte brandy nebo vanilku, pokud ji používáte, a pekanové ořechy, dokud se dobře nepropustí.
- Pokračujte v míchání a nechte je mírně vychladnout (asi 30 sekund).
- Nechte úplně vychladnout, dokud se pralinky snadno nevyklopí (asi 45 minut).
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu tří až pěti dnů.