pekanova-zmrzlina

Na výrobu domácí zmrzliny stačí hnědé máslo, opečené pekanové ořechy a bohatý pudinkový základ, které dělají z této zmrzliny výjimečnou verzi klasické příchuti. Podávejte s domácí karamelovou omáčkou, abyste získali něco výjimečného.

Ingredience

Zmrzlinový základ:

  • 6 velkých žloutků
  • 6 lžic másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 šálky husté smetany
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Opečené ořechy:

  • 1 šálek pekanových ořechů
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • špetka soli

Postup

  1. V míse střední velikosti ušlehejte žloutky, dokud se dobře nespojí. Odstavte.
  2. Smetanu nalijte do kovové mísy postavené do větší mísy s ledem a navrch postavte středně velké síto. Odstavte.
  3. V hrnci se středně silným dnem na středním ohni rozpusťte máslo a za stálého míchání ho vařte, dokud nezačne hnědnout.
  4. Přidejte hnědý cukr a sůl. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  5. Pomalu a za stálého míchání přidávejte mléko do směsi. Zpočátku bude pěnit, proto se ujistěte, že používáte pánev s dostatečně vysokými stěnami. Zahřívejte, dokud se všechen cukr zcela nerozpustí. Nenechte vařit, jinak by se směs mohla srazit.
  6. Do vajec pomalu přilévejte polovinu směsi mléka a cukru za stálého šlehání.
  7. Poté přidejte zahřátou vaječnou směs zpět do hrnce se zbývající mléčnou cukrovou směsí.
  8. Směs neustále míchejte na středním ohni dřevěnou nebo žáruvzdornou gumovou stěrkou a při míchání seškrabujte dno, dokud směs nezhoustne a nepokryje stěrku, asi 5-7 minut.
  9. Krém přelijte přes síto a vmíchejte ho do krému.
  10. Přidejte vanilku a míchejte, dokud nevychladne nad ledovou lázní.
  11. Směs důkladně vychlaďte v lednici.
  12. Zatímco se směs chladí, předehřejte troubu na 175 °C. Rozpusťte 1 lžíci másla. Promíchejte s pekanovými ořechy a špetkou soli.
  13. Pekanové ořechy rozprostřete na plech s okrajem a pečte při 175 °C 10 minut, dokud nejsou lehce opečené. Odstavte a nechte vychladnout.
  14. Po vychladnutí pekanové ořechy nahrubo nasekejte a dejte stranou.
  15. Po důkladném vychlazení zmrzlinové směsi ji podle pokynů výrobce vložte do zmrzlinovače.
  16. Po vytvoření zmrzliny ve zmrzlinovači bude zmrzlina poměrně měkká. Vložte nasekané pekanové ořechy.
  17. Vložte do vzduchotěsné plastové nádoby a dejte do mrazáku alespoň na hodinu, nejlépe na několik hodin.
  18. Pokud byla zmrzlina zmrazená déle než jeden den, možná ji budete muset před podáváním nechat několik minut stát při pokojové teplotě, aby změkla.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang