Na výrobu domácí zmrzliny stačí hnědé máslo, opečené pekanové ořechy a bohatý pudinkový základ, které dělají z této zmrzliny výjimečnou verzi klasické příchuti. Podávejte s domácí karamelovou omáčkou, abyste získali něco výjimečného.
Ingredience
Zmrzlinový základ:
- 6 velkých žloutků
- 6 lžic másla
- 1 šálek hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky husté smetany
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Opečené ořechy:
- 1 šálek pekanových ořechů
- 1 lžíce nesoleného másla
- špetka soli
Postup
- V míse střední velikosti ušlehejte žloutky, dokud se dobře nespojí. Odstavte.
- Smetanu nalijte do kovové mísy postavené do větší mísy s ledem a navrch postavte středně velké síto. Odstavte.
- V hrnci se středně silným dnem na středním ohni rozpusťte máslo a za stálého míchání ho vařte, dokud nezačne hnědnout.
- Přidejte hnědý cukr a sůl. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Pomalu a za stálého míchání přidávejte mléko do směsi. Zpočátku bude pěnit, proto se ujistěte, že používáte pánev s dostatečně vysokými stěnami. Zahřívejte, dokud se všechen cukr zcela nerozpustí. Nenechte vařit, jinak by se směs mohla srazit.
- Do vajec pomalu přilévejte polovinu směsi mléka a cukru za stálého šlehání.
- Poté přidejte zahřátou vaječnou směs zpět do hrnce se zbývající mléčnou cukrovou směsí.
- Směs neustále míchejte na středním ohni dřevěnou nebo žáruvzdornou gumovou stěrkou a při míchání seškrabujte dno, dokud směs nezhoustne a nepokryje stěrku, asi 5-7 minut.
- Krém přelijte přes síto a vmíchejte ho do krému.
- Přidejte vanilku a míchejte, dokud nevychladne nad ledovou lázní.
- Směs důkladně vychlaďte v lednici.
- Zatímco se směs chladí, předehřejte troubu na 175 °C. Rozpusťte 1 lžíci másla. Promíchejte s pekanovými ořechy a špetkou soli.
- Pekanové ořechy rozprostřete na plech s okrajem a pečte při 175 °C 10 minut, dokud nejsou lehce opečené. Odstavte a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí pekanové ořechy nahrubo nasekejte a dejte stranou.
- Po důkladném vychlazení zmrzlinové směsi ji podle pokynů výrobce vložte do zmrzlinovače.
- Po vytvoření zmrzliny ve zmrzlinovači bude zmrzlina poměrně měkká. Vložte nasekané pekanové ořechy.
- Vložte do vzduchotěsné plastové nádoby a dejte do mrazáku alespoň na hodinu, nejlépe na několik hodin.
- Pokud byla zmrzlina zmrazená déle než jeden den, možná ji budete muset před podáváním nechat několik minut stát při pokojové teplotě, aby změkla.