Na jihovýchodě Francie se rozprostírá oblast, v podstatě nevelká, která dokonale zvládla svou propagaci. Takže i když jste tam nikdy nebyli a uvidíte fotky levandulových polí, bílou rustikální kuchyň nebo vyšívaný plátěný pytlík, tak víte, že jde o Provence.
Severně od Gordes dodnes stojí nejznámější cisterciácký klášter v Provence Notre-Dame de Sénangue. Zdejší mniši se živí pěstováním a destilací levandule, výrobou vyhlášeného medu.
Z bylinek typických pro oblast Provence se míchá asi nejproslulejší kořenící směs, Herbes de Provence, provensálské koření. Hodí se zejména na kořenění zeleninových jídel, ke grilování masa a na ryby, do salátů i na pečivo – všude tam, kde chcete jídlu dodat přímořský šmrnc.
Složení a přesný poměr jednotlivých bylinek definovali v roce 1970 obchodníci s kořením, není to však dogma. Jisté je, že ve směsi najdete:
Venkovská ciabatta s provensálským kořením – to je ciabatta s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek (oregano, bazalka, tymián, majoránka, rozmarýn a šalvěj). Obohacená olivovým olejem. Zdobená posypem ze sušených bylinek.
rozmarýn – vytrvalou bylinku s vůní pryskyřice, dobrou na podporu trávení, s dezinfekčními a antiseptickými účinky;
tymián – s množstvím účinných látek, které pomáhají při dýchacích obtížích;
saturejku – co eliminuje potíže s nadýmáním;
oregano – neboli staročeskou dobromysl, která podporuje chuť k jídlu;
fenykl – který má všechny léčivé vlastnosti předešlých bylin a funguje také jako tonikum pro slezinu a ledviny… takže kromě úžasné vůně učiní provensálské koření vaše jídlo i zdravějším.
Někdy se do směsi přidává i bazalka nebo majoránka, zmíněných pět bylin je ale základ.