Sole Meuniere je klasický francouzský pokrm z mořského jazyka, který je obalený v mouce a opečený na másle, podávaný s citronovou omáčkou.
Ingredience
- 70 g hladké mouky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 čerstvé filety z mořského jazyka, každý o hmotnosti 100-125 g
- 90 g másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- Čerstvě vymačkaná šťáva ze 3 citronů
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Dva talíře rozehřejte ve studené troubě na 90 °C. Mouku ochuťte 2 lžičkami soli a 1 lžičkou pepře a rozprostřete ji na velký mělký talíř.
- Filety z mořského jazyka osušte kuchyňskou utěrkou a z jedné strany je osolte. Na pánvi o průměru 30 cm rozehřejte 45 g másla na středním plameni, dokud nezačne hnědnout.
- Obalte 2 filety v ochucené mouce z obou stran a vložte je do horkého másla. Snižte teplotu na středně nízkou a smažte 2 minuty. Opatrně je otočte a smažte 2 minuty z druhé strany.
- Zatímco se smaží druhá strana, přidejte na pánev 1/2 lžičky citronové kůry a 3 lžíce citronové šťávy. Rybu opatrně přeneste na žáruvzdorné talíře a přelijte ji šťávou z pánve.
- Hotovou rybu udržujte v teple v troubě, zatímco budete postup opakovat se zbývajícími 2 filety. Když jsou hotové, přidejte upečené filety na talíře v troubě.
- Když jsou všechny filety hotové, vyjměte je z trouby, posypte petrželkou, solí a pepřem a ihned podávejte.