Ingredience na pečenou rybu
- filet z divokého lososa 100 g
- lžička medu
- slunečnicová semínka 10 g
- pepř a sůl
Postup – filety
Omyté a osušené filety dáme na pekáč vyložený pečícím papírem, potřeme medem, posypeme slunečnicovými semínky a dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut.
Ingredience na salátek
- salátová srdíčka 100 g (nebo jakýkoliv salátový mix)
- 1-2 malé mandarinky
- červená řepa 100g
- lžička balzamikového octa
- olivový olej 5-10 ml
- sůl a pepř
Postup – salátek
Mandarinky oloupeme, rozdělíme na dílky a zbavíme zbylé slupky (tak aby se šťáva uchovala). Salátová srdíčka nebo salátový mix smícháme s nakrájenou červenou řepou a dílky mandarinek. Dochutíme olivovým olejem, balzamikovým octem a podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s vařeným bramborem (cca 200 g). K rybám se také hodí zelené fazolové lusky. Kromě příloh lze fazolky připravit i jako fazolky na kyselo – vznikne tak samostatný hlavní chod.
Ryby jsou zdravé a používat v receptu na lososa není úplně nutné. Může se hodit vědět, že v receptu lze nahradit lososa za pstruha lososovitého, chuť je velmi podobná jako u klasického lososa pečeného v troubě.