Rychlý a snadný recept na pečený fenykl. Plátky fenyklu pečené v troubě na olivovém oleji a balzamikovém octu.
Fenykl je úžasně všestranná zelenina. Připomíná oloupanou cibuli, kterou někdo stlačil mezi dlaněmi. Po kousnutí je v něm cítit chladivé křupání celeru s výrazným tónem lékořice.
Je skvělý nakrájený na tenké plátky a podávaný s parmazánem v salátu, šťavnatý a sytý v sýrovém gratinovaném masu a naprosto vynikající je pečený.
Pečený fenykl na okrajích zkaramelizuje a ztratí svou křupavost. Lékořicové tóny, které byly tak zřetelné, když byl fenykl syrový, zůstávají po opečení jen v náznaku. Dokonce i lidé, kteří se vyhýbají všemu lékořicovému, si fenykl snadno vychutnají, když je teplý a pečený.
Tento jednoduchý pokrm z fenyklu pečeného na olivovém oleji a balzamikovém octu se skvěle hodí k pečenému kuřeti, rybě nebo mořským plodům.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 2 fenyklové cibulky, odříznuté stonky, cibulky podélně rozpůlené a nakrájené podélně na centimetrové klínky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky balzamikového octa
Postup
- Předehřejte troubu na 205 °C.
- Vložte fenyklové klínky do mísy a promíchejte je s 1 až 2 lžícemi olivového oleje.
- Jen tolik, aby se obalily.
- Potřete je balzamikovým octem, opět jen tolik, aby se obalily.
- Vyložte pekáč nebo zapékací misku pečícím papírem potřeným olivovým olejem.
- Na pekáč naaranžujte fenyklové klínky a pečte je při 205 °C 40 minut.