Nejlepší recept na pečený fenykl

Domácí pekárnaPředkrmy
peceny-fenykl-8638326

Rychlý a snadný recept na pečený fenykl. Plátky fenyklu pečené v troubě na olivovém oleji a balzamikovém octu.

Fenykl je úžasně všestranná zelenina. Připomíná oloupanou cibuli, kterou někdo stlačil mezi dlaněmi. Po kousnutí je v něm cítit chladivé křupání celeru s výrazným tónem lékořice.

Je skvělý nakrájený na tenké plátky a podávaný s parmazánem v salátu, šťavnatý a sytý v sýrovém gratinovaném masu a naprosto vynikající je pečený.

Pečený fenykl na okrajích zkaramelizuje a ztratí svou křupavost. Lékořicové tóny, které byly tak zřetelné, když byl fenykl syrový, zůstávají po opečení jen v náznaku. Dokonce i lidé, kteří se vyhýbají všemu lékořicovému, si fenykl snadno vychutnají, když je teplý a pečený.

Tento jednoduchý pokrm z fenyklu pečeného na olivovém oleji a balzamikovém octu se skvěle hodí k pečenému kuřeti, rybě nebo mořským plodům.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 2 fenyklové cibulky, odříznuté stonky, cibulky podélně rozpůlené a nakrájené podélně na centimetrové klínky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky balzamikového octa

Postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Vložte fenyklové klínky do mísy a promíchejte je s 1 až 2 lžícemi olivového oleje.
  3. Jen tolik, aby se obalily.
  4. Potřete je balzamikovým octem, opět jen tolik, aby se obalily.
  5. Vyložte pekáč nebo zapékací misku pečícím papírem potřeným olivovým olejem.
  6. Na pekáč naaranžujte fenyklové klínky a pečte je při 205 °C 40 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang