Když se řekne čaj, většina lidí si vybaví klasický sypaný nebo sáčkový čaj. Existuje ale také pečený čaj, který je díky své podobě a balení mimo jiné také ideálním dárkem. Naučte se s námi připravit si ten nejlepší pečený čaj.
Pečený čaj recept
Pečený čaj samozřejmě není čajem v tom pravém slova smyslu. Jedná se spíše o jakousi marmeládu, kterou si připravíte doma v troubě, a poté – až na nápoj dostanete chuť – zalijete horkou vodou.
Pečený čaj se obvykle připravuje ze směsi nejrůznějšího ovoce a koření, jako je třeba skořice, vanilka, hřebíček a další, často nechybí ani cukr nebo med. Med se používá obvykle tehdy, když si chcete připravit zdravý pečený čaj. Mezi další oblíbené čaje patří také chai tea latte. Pečený čaj patří podobně jako třeba horký jablečný cider mezi oblíbené horké nápoje.
Do domácího pečeného čaje můžete přidat například jahody, směs lesního ovoce, jostu, brusinky, sušené šípky, ale třeba také švestky a další plody sklizně z vaší zahrádky. Zkusit můžete také variantu domácího zázvorového čaje. Pokud hledáte letní alternativu připravte si úžasné smoothie okurka.
Výroba pečeného čaje
Výroba pečeného čaje není nic složitého, a navíc vás bude bavit. K výrobě pečeného čaje potřebujete příslušné suroviny, tedy ovoce, cukr, koření a případně sladidlo, a pochopitelně také funkční troubu. Někdo také používá při výrobě pečeného čaje citron.
Jak udělat pečený čaj – jak zavařit pečený čaj
Jak udělat pečený čaj? Téměř všechny recepty na pečený čaj říkají, že si nejprve předehřejete troubu, a připravíte si vhodnou zapékací nádobu spolu s nádobami, do kterých následně umístíte vyrobený pečený čaj. Jak zavařit pečený čaj?
Příprava pečeného čaje probíhá tak, že omyjete ovoce, v zapékací misce jej zasypete cukrem nebo zalijete medem a po určitou dobu pečete. Důležité je také občasné míchání. Jak udělat pečený čaj, případně jak zavařit pečený čaj, se podrobně dozvíte v následujících receptech.
Skleničky na pečený čaj – pečené čaje dárkové balení
Při přípravě pečeného čaje budete potřebovat skleničky na pečený čaj, do kterých následně přemístíte hotový výrobek. Skleničky na pečený čaj musí být před přípravou suché, čisté, a nesmí jim samozřejmě chybět víčko.
Skleničky na pečený čaj vybírejte pečlivě, obzvlášť pokud se chystáte pečený čaj někomu darovat. Pokud chcete připravit své pečené čaje jako dárkové balení, můžete skleničky ozdobit mašlemi a dalšími doplňky.
Jak dlouho vydrží pečený čaj
Určitě vás také zajímá, jak dlouho vydrží pečený čaj. To, jak dlouho vydrží pečený čaj, do velké míry záleží na tom, jak a kam ho uložíte. Ideální je uchovávat pevně zavřené skleničky s pečeným čajem v chladu, temnu a suchu.
Jak dlouho vydrží pečený čaj? V případě, že dodržíte všechny zásady skladování pečeného čaje, vydrží vám pečený čaj klidně i po dobu několika měsíců.
Pečený čaj z jablek
Na podzim, kdy je bohatá úroda jablek, si můžete připravit báječný pečený čaj z jablek.
Ingredience na pečený čaj z jablek
- 2 kg jablek, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
- 1 citron, bez kůry, nakrájený
- Skořice
- Hřebíček
- Badyán
- 750 g cukru krupice
Pečený čaj z jablek – postup
- Jablka a kousky citronu důkladně promíchejte a vložte do vhodné zapékací misky.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vložte zapékací misku do trouby a pečte, dokud ovoce nepustí šťávu.
- Promíchejte a vyjměte z trouby.
- Směs okamžitě plňte do skleniček, skleničky pevně zavíčkujte a nechte vychladnout víčkem dolů.
Pečený čaj z rybízu recept
Urodil se vám na zahradě rybíz? Pokud nevíte, co s ním, můžete z něj vyrobit pečený čaj.
Ingredience na pečený čaj z rybízu
- 2 kg rybízu, očištěného
- 750 g cukru
- 1 lžička skořice
- 3 ks hřebíčku
- 2 citrony, zbavené kůry a nakrájené na kousky
- 2 ks badyánu
Pečený čaj z rybízu – postup
- Rybíz smíchejte s nakrájeným citronem, vložte do vhodné zapékací nádoby a posypejte cukrem.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ke směsi přidejte koření a promíchejte.
- Vložte na trouby zhruba na 30 minut. Jakmile rybíz pustí štávu, vyjměte.
- Horkou směsí plňte připravené skleničky a nechte vychladnout víčkem dolů.
Pečený čaj ze švestek
Báječně chutná také pečený čaj ze švestek, kterému jedinečnou chuť dodává skořice a hřebíček.
Ingredience na pečený čaj ze švestek
- 2 kg švestek, zbavených pecek
- 500 g cukru
- 1 lžička skořice
- 4 ks baydánu
- 6 ks hřebíčku
- 2 balení vanilkového cukru
Pečený čaj ze švestek – postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Švestky nakrájejte a promíchejte s cukrem.
- Směs vložte do vhodné zapékací nádoby a posypejte cukrem. Promíchejte, přidejte koření a znovu promíchejte.
- Vložte do trouby zhruba na 30 minut, dokud švestky nepustí šťávu. Vyjměte a promíchejte.
- Ještě horkou směs vkládejte do skleniček, pevně zavřete a nechte vychladnout víčkem dolů.
Babiččin pečený čaj recept
Zejména na podzim a v zimě určitě uvítáte babiččin pečený čaj. Babiččin pečený čaj vás potěší lahodnou chutí směsi lesního ovoce, můžete do něj přidat také rum a podávat ho k bábovce se smetanou.
Ingredience na babiččin pečený čaj
- 1 kg směsi lesního ovoce
- 750 kg cukru krystal
- 2 ks citronu, bez kůry a nakrájené na kousky
- 1 lžička skořice
- 4 ks hřebíčku
- 200 ml rumu (nepovinné)
Pečený čaj od babičky – postup
- Ovoce důkladně očistěte, nechte okapat, větší ovoce nakrájejte na malé kousky.
- Směs vložte do pekáčku, přisypejte cukr a důkladně promíchejte.
- Přidejte koření a opět promíchejte.
- Pečte v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 45 minut, dokud ovoce nepustí dostatek šťávy.
- Horkou směs po vyjmutí trouby vkládejte lžící nebo naběračkou do připravených sklenic, ihned zavíčkujte a nechte vychladnout – ideálně víčkem dolů.
Nejlepší pečený čaj
Váháte již teď nad vhodnými dárky k Vánocům? Co takhle obdarovat blízké tím nejlepším pečeným čajem? Nejlepší pečený čaj připravíte velice snadno. Zbylý rum lze použít do receptu na grog.
Ingredience na nejlepší pečený čaj
- 1 kg ovoce dle chuti – lesní ovoce, jablka a další
- 1 ks citronu, oloupaného a nakrájeného na kousky
- 400 g cukru krystal
- Směs skořice, badyánu, mletého zázvoru a hřebíčku
- 200 ml rumu (nepovinné)
Nejlepší pečený čaj – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ovoce nakrájejte, promíchejte s citronem a vložte do vhodné zapékací misky.
- Zasypejte cukrem, promíchejte, přidejte směs koření a opět promíchejte nebo zatřeste zapékací miskou. Přilijte rum, pokud ho používáte.
- Vložte do trouby a pečte 40-50 minut, dokud směs nepustí dostatek šťávy.
- Vyjměte z trouby, horkou směsí plňte skleničky a okamžitě uzavřete.
- Skleničky s pečeným čajem nechte vychladnout víčkem dolů.
Zdravý pečený čaj recept
Doma si můžete připravit také zdravý pečený čaj. Recept je velmi jednoduchý, a jeho součástí je med, který čaji dodá jedinečnou chuť.
Zdravý pečený čaj – ingredience
- 2 kg ovoce podle chuti, nakrájeného na kousky
- 500 g kvalitního medu
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička mletého zázvoru
Zdravý pečený čaj – postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Nakrájené a očištěné ovoce smíchejte s medem. Pokud je med příliš tuhý, můžete jej zahřát. Přidejte cukr, zázvor a znovu promíchejte.
- Pečte 45 minut, vyjměte z trouby a horkou směs přemístěte do skleniček. Nechte vychladnout víčkem dolů.
Domácí pečený čaj
Domácí pečený čaj vám může posloužit jako perfektní dárek pro vaše blízké. Jak připravit domácí pečený čaj?
Ingredience na domácí pečený čaj
- 2 kg směsi lesního ovoce, opláchnutého a okapaného
- 2 citrony, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 2 ks badyánu
- 1 vanilkový lusk
- 500 g hnědého cukru
- 2 ks hřebíčku
Domácí pečený čaj – postup
- Směs lesního ovoce promíchejte s cukrem. Můžete použít i mraženou směs ovoce – v takovém případě nechte ovoce nejprve řádně povolit, nemusí být ale nutně zcela rozmražené.
- Roztopte troubu na 200 °C.
- Směs vložte do zapékací misky nebo na pečicí plech, přisypejte cukr a důkladně promíchejte.
- Přisypejte koření, lehce zatřeste zapékací nádobou a vložte do trouby.
- Pečte 30-45 minut, vyjměte z trouby a plňte směsí připravené skleničky.
- Skleničky důkladně zavíčkujte a nechte vychladnout, ideálně víčkem dolů.
Vánoční pečený čaj
K vánočnímu období neodmyslitelně patří také pečený čaj. Pokud si chcete připravit vánoční pečený čaj, můžete vyzkoušet následující recept.
Vánoční pečený čaj – ingredience
- 1 citron, oloupaný a nakrájený na kousky
- 250 g směsi lesního ovoce
- 1 ks mandarinky nebo pomeranče
- 1 jablko, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 hruška, oloupaná a nakrájená na kousky
- 450 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 3 ks hřebíčku
- 200 ml rumu (nepovinné)
- 1 balení vanilkového cukru
Vánoční pečený čaj – recept
- Ovoce pokrájejte na malé kousky, promíchejte a vložte do pekáčku.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- K ovoci předejte cukr, koření, a důkladně promíchejte. Přidejte rum, pokud používáte.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, občas promíchejte.
- Vyjměte z trouby a horkou směs okamžitě přemístěte do připravených skleniček. Uzavřete.
- Skleničky nechte vychladnout, nejlépe víčkem dolů.