V tomto lahodném receptu na pečené škeble smíchejte namleté škeble s máslem, cibulí, petrželkou a strouhankou, pak je lžící vložte do rozpůlených škeblí a zapečte.
Ačkoli tento recept vyžaduje čerstvé škeble, můžete jej připravit i z mletých škeblí z konzervy (použijte jednu plechovku, z níž odkapejte vše kromě 1 lžíce škeblové šťávy).
Pokud jste si koupili škeble, uchovávejte je v lednici přikryté vlhkým ručníkem. Pokud jste škeble sami vyhrabali, uchovávejte je v kbelíku přikryté studenou mořskou vodou. Prasklé nebo rozbité škeble vyhoďte.
Varianty plněných škeblí
- Několik proužků slaniny opečte na tuku, ale ne do hněda nebo do křupava, nakrájíte a přimíchejte k nádivce.
- Místo strouhanky použijte rozdrcené sušenky.
- Pod škeblovou směs v každé škebli vložte kousek čedaru.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 10 až 12 velkých škeblí, opláchnutých, zbavených písku
- 3 lžíce mleté cibule
- 1/2 šálku másla
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku, mletého
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek strouhanky
- 1 lžíce škeblové šťávy (nebo tekutiny z vaření škeblí v páře)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Naplňte velký hrnec 1,5 až 2 cm vody.
- Přiveďte vodu k varu
- Do vroucí vody přidejte škeble.
- Snižte teplotu na minimum a nechte škeble vařit v páře přibližně 6 až 10 minut, dokud se neotevřou.
- Mušle vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout tak, aby se s nimi dalo manipulovat.
- Neotevřené škeble vyhoďte (pokud se neotevřely, znamená to, že byly od začátku mrtvé a neměly by se jíst).
- Oddělte maso od mušlí (ne od nožičky, která je k mušli připevněna) a nakrájejte je nadrobno.
- Oddělte mušle od sebe.
- Opláchněte.
- Vyberte 10 až 12 nejčistších a nejhezčích mušlí a dejte je stranou.
- Troubu předehřejte 180 °C.
- V pánvi na smažení rozpusťte máslo na středním plameni a přidejte mletou cibuli.
- Jakmile cibule změkne (2 až 3 minuty), přidejte česnek.
- Česnek vařte 1 minutu, pak přidejte petrželku, strouhanku, mleté škeble, citronovou šťávu a škeblovou šťávu.
- Mícháme, dokud není směs nádivky zcela navlhčená.
- Pokud je příliš suchá, přidejte ještě trochu másla nebo škeblové šťávy; pokud je příliš mokrá, přidejte ještě trochu strouhanky.
- Mušle položte na zapékací misku.
- Na každou mušli dejte trochu nádivky.
- Posypte strouhaným parmazánem.
- Pečte přibližně 20 až 25 minut, dokud parmazán na povrchu lehce nezhnědne.