Tento recept na rizoto z máslové dýně chutná neuvěřitelně! Pečená máslová dýně a křupavá smažená šalvěj ho vyzdvihují na vrchol. Toto vegetariánské rizoto je také zdravější než většina ostatních, protože místo bílé rýže se používá hnědá a prakticky se nemusí míchat. Stačí ho celé zapéct v troubě.
Dýňová sezóna je skvělou příležitostí k experimentování s nejrůznějšími recepty z dýně. Kromě rizota nebo dýňové polévky si můžete připravit třeba také dýňové zelí.
Ingredience
Rizoto z máslové dýně:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 4 šálky (950 ml) zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
- 1 a ½ šálku hnědé rýže arborio/krátkozrnné hnědé rýže
- 1 malá máslová dýně (asi 900 g), oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu (asi 71 g)
- ½ šálku suchého bílého vína, volitelně
- 3 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- 1 lžička soli, více podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- špetka červených pepřových vloček, podle chuti
Smažená šalvěj:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 16 až 20 čerstvých šalvějových lístků, nasekaných (získáte asi ¼ šálku nasekané čerstvé šalvěje)
Recept je na 4 porce.
Postup
- Vložte rošty do trouby do spodní třetiny a horní třetiny (rizoto budeme péct na prostředním roštu a zároveň na horním roštu upečeme dýni) a předehřejte troubu na 190 °C.
- Velký plech s okrajem na pečení vyložte pečícím papírem na máslovou dýni.
- Vyhraďte si 1 šálek vývaru z nádoby a dejte ho stranou, až rizoto vyndáte z trouby.
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středně velké až velké holandské troubě na mírném ohni, dokud se nezatřpytí.
- Přidejte cibuli a špetku soli.
- Za občasného míchání vařte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a vařte, dokud není česnek voňavý, 1 až 2 minuty.
- Přidejte 3 šálky vývaru a 1 šálek vody, přikryjte a přiveďte k varu na středním plameni.
- Odstavte z ohně a vmíchejte rýži.
- Hrnec přikryjte a pečte na dolní příčce, dokud rýže nezměkne a není uvařená, asi 65 až 70 minut. Když sundáte pokličku, bude se vám zdát dost suchá, ale nebojte se!
- Ihned po vložení hrnce s rizotem do trouby vhoďte na vyložený plech kostky máslového ořechu se 2 lžícemi olivového oleje.
- Posypte je solí a čerstvě mletým černým pepřem a naaranžujte je na plech v jedné vrstvě.
- Pečte na horní mřížce, dokud máslový ořech nezměkne vidličkou a jeho okraje nebudou hluboce zkaramelizované, přičemž v polovině pečení ho přehazujte. Trvá to asi 55 až 60 minut, ale propečení začněte kontrolovat asi po 40 minutách.
- Zatímco je rizoto a máslový ořech v troubě, osmahněte šalvěj.
- Na střední pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
- Jakmile se olej začne třpytit, přidejte šalvěj a promíchejte ji. Než šalvěj přendáte na talíř přikrytý papírovou utěrkou, nechte ji tmavěji zezelenat a zkřehnout (ale ne zhnědnout).
- Osmaženou šalvěj lehce posolte a dejte stranou.
- Opatrně vyjměte holandskou troubu z trouby. Odstraňte víko a přilijte zbývající šálek vývaru, parmazán, víno a máslo.
- Intenzivně míchejte 2 až 3 minuty, dokud rýže nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci. Vmíchejte sůl, velké množství pepře a špetku vloček červené papriky.
- Vmíchejte opečený máslový ořech.
- Ochutnejte a podle potřeby ještě osolte a nebo opepřete.
- Rozdělte rizoto do misek a každou posypte smaženou šalvějí.