Tyto plněné papriky chutnají jinak než ty, které každý zná z dětství. Jsou bezmasé a plné čerstvé chuti. Ano, jsou sýrové, ale stejně dobré jsou i bez sýra. Dají se snadno připravit ve veganské variantě.
Ačkoliv se jedná o časově náročný pokrm, lze ho připravit jako pohoštění pro návštěvu. Jak? Jednoduše si ho nachystejte dopředu. Uvařením rýže a přípravou paprik si můžete udělat náskok. Nebo je můžete kompletně připravit, přikrýt a uložit do chladničky na později a mít tak lahodný oběd s rýží.
Jak dlouho to celé potrvá?
- příprava: 20 minut
- pečení: 1 hodina
- celkový čas: 1 hodina 20 minut
- počet porcí: 8 plněných paprik
Tyto plněné papriky jsou samy o sobě vyváženým jídlem s celozrnnými obilovinami, zeleninou a fazolemi, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.
Ingredience
Základní ingredience:
- 4 velké červené papriky, rozpůlené a zbavené semínek a blan
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Náplň:
- ½ hrnku dlouhozrnné rýže (nebo 1 ½ hrnku uvařené rýže)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- ½ lžičky jemné soli
- 2 hrnky cherry rajčátek, rozpůlených nebo rozčtvrcených
- ½ hrnku nasekaného čerstvého koriandru na ozdobu
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo utřené
- 1 ½ čajové lžičky mletého chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 plechovka (1 ½ hrnku) fazolí pinto, propláchnutých a scezených
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 hrnek nastrouhané mozzarelly nebo čedaru
Kromě uvedených ingrediencí lze papriky naplnit i zakysanou smetanu, nakrájené zralé avokádo nebo guacamole, koriandrové pesto či červenou salsu. Suroviny vystačí na 8 plněných paprik, které odpovídají 4 porcím hlavního jídla nebo 8 přílohám.
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpůlené papriky vložte do velké zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte je 1 lžící olivového oleje a posypte solí a pepřem.
- Olejem potřete obě strany paprik a pak je postavte stranou s „otvorem“ nahoru. Pečte 20 až 25 minut, dokud papriky nebudou mít na okrajích trochu puchýřky a nebudou se dát snadno propíchnout vidličkou.
- Mezitím, co se pečou papriky, uvařte rýži. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Rýži propláchněte v jemném cedníku a přidejte do vroucí vody. Nepřikrytou rýži vařte 30 minut. Slijte zbývající vodu z vaření a vraťte rýži do hrnce. Odstavte.
- Připravte náplň. Na velké pánvi na středním ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a ½ lžičky soli. Za častého míchání smažte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rajčata a vařte, dokud nejsou lehce rozvařená, přibližně dalších 5 minut.
- Přidejte koriandr, česnek, chilli a kmín. Za stálého míchání restujte, dokud česnek nezačne vonět, asi 30 až 60 sekund. Odstavte pánev z ohně a přidejte rýži, fazole, limetkovou šťávu a pepř. Promíchejte a podle chuti dochuťte další solí a černým pepřem.
- Při plnění paprik nejprve slijte přebytečnou šťávu, která se v paprikách nahromadila. Poté každou papriku vydatně naplňte rýžovou směsí, pokud vám nějaká zbyde, nechte si ji jako přílohu. Papriky posypte sýrem.
- Pečte při teplotě 220 °C asi 12 až 13 minut, dokud sýr místy nezezlátne. Podávejte teplé s čerstvými lístky koriandru na povrchu nebo s jinou ozdobou podle vlastního výběru. Zbytky vydrží přikryté v lednici až 4 dny.