Připravte si tyto neodolatelné domácí donuty, například s vanilkovou nebo čokoládovou polevou.
Ingredience
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku krystalového cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- ¾ hrnku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- na ozdobení skořicový cukr, čokoládová poleva, cukrářské posypky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si 2 formy na donuty po 6 otvorech (celkem tedy 12 donutů).
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl. Ve střední míse rozšlehejte vejce a poté přidejte mléko a vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěné máslo. Mokré přísady přidejte do suchých a míchejte jen, dokud se nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček tak, aby byly otvory naplněny přibližně do poloviny, dbejte na to, abyste je nepřeplnili. Nejlépe to půjde cukrářským zdobicím sáčkem.
- Pečte 12 až 13 minut, dokud špejle nevyjde čistá, přičemž v polovině pečení vyměňte horní a spodní plech. Před vyjmutím nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte. Přeneste na mřížku a nechte před glazováním vychladnout.
- Pokud děláte donuty s polevou, připravte si čokoládovou polevu v misce. Donuty namáčejte do polevy a při vyndávání je otáčejte, aby přebytečná poleva odkapala zpět do misky. Navrch nasypte posypku.
- Donuty bez polevy můžete nechat zamrazit do zásoby a před podáváním stačí nechat ohřát na pokojovou teplotu.