Připravte si tyto neodolatelné domácí donuty, například s vanilkovou nebo čokoládovou polevou.

Ingredience

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku krystalového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • ¾ hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • na ozdobení skořicový cukr, čokoládová poleva, cukrářské posypky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si 2 formy na donuty po 6 otvorech (celkem tedy 12 donutů).
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl. Ve střední míse rozšlehejte vejce a poté přidejte mléko a vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěné máslo. Mokré přísady přidejte do suchých a míchejte jen, dokud se nespojí.
  3. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček tak, aby byly otvory naplněny přibližně do poloviny, dbejte na to, abyste je nepřeplnili. Nejlépe to půjde cukrářským zdobicím sáčkem.
  4. Pečte 12 až 13 minut, dokud špejle nevyjde čistá, přičemž v polovině pečení vyměňte horní a spodní plech. Před vyjmutím nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte. Přeneste na mřížku a nechte před glazováním vychladnout.
  5. Pokud děláte donuty s polevou, připravte si čokoládovou polevu v misce. Donuty namáčejte do polevy a při vyndávání je otáčejte, aby přebytečná poleva odkapala zpět do misky. Navrch nasypte posypku.
  6. Donuty bez polevy můžete nechat zamrazit do zásoby a před podáváním stačí nechat ohřát na pokojovou teplotu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang