Pro naše tělo jsou nejlepší a nejpřínosnější lokální a sezónní suroviny. V zimě to s výběrem zeleniny a ovoce není příliš jednoduché a nabídka lokálních českých potravin je omezená. Přesto, nebo možná právě proto, bychom se měli naučit využívat tuto nabídku naplno.
V zimě je královnou zeleniny kořenová zelenina jako je červená řepa, celer, dýně, pastyňák, různé druhy ředkví apod., takže skutečně je z čeho vybírat. Bohužel mnoho lidí bere tyto druhy zeleniny jako podřadné, řepu zná pouze sterilovanou a mrkev s petrželí maximálně jako základ bramboračky.To je ale velká škoda, kořenová zelenina je skvělá, plná chutí a dají se z ní vykouzlit neuvěřitelně chutná jídla.
Vyzkoušejte pro začátek vynikající klasiku v podobě pečených brambor s kořenovou zeleninou, uvidíte, že si tento pokrm zamilujete.
Ingredience
Připravíme si:
- 4 brambory
- 1 větší červená řepa
- 1 velký pastyňák (petržel)
- 1/2 velké bulvy celeru
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce omáčky tamari
- provensálské bylinky
- sůl, pepř
- mozzarella k podávání
A jak zní postup?
Postup přípravy
Všechnu zeleninu kromě brambor oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky nebo měsíčky. Stejně tak i brambory, které ale necháme se slupkou. Česnek pouze lehce rozmáčkneme nožem, odstraníme slupku a necháme celé stroužky. Vše přendáme do mísy, zasypeme důkladně bylinkami, zalijeme olivovým olejem a tamari omáčkou, osolíme a opepříme a důkladně vše společně promícháme.
Takto připravenou zeleninu přesypeme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme cca hodinu na 180 stupňů. Zpočátku je vhodné péct zeleninu přikrytou alobalem, aby se její povrch nespálil. Po upečení můžete podávat jako přílohu k masu, nebo jen samotné jako zdravé mlsání. Já ji mám nejraději s mozzarellou, která se na ještě teplé zelenině lehce rozteče, zakápnuté olejem (např. lanýžovým, ten je vynikající).
Doba přípravy: cca 70 minut
Počet porcí: 3