Není nad talíř plný plněných brambor se sýrem a zakysanou smetanou. Křupavé pečené brambory ve slupce posypané kousky slaniny a rozteklým sýrem, doplněné zakysanou smetanou a zelenou cibulkou – co víc si přát?
Pečené brambory v alobalu patří k jídlům, která se připravují již stovky let. Křupavá slupka ovoněná žárem ohně a lahodně měkký střed plněných brambor se slaninou mají miliony příznivců.
Plněné pečené brambory jako ideální chod
Brambory k nám doputovaly z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové v Peru či Bolívii. Brambory se řadí do zeleniny, avšak díky vysokému podílu sacharidů představují ideální sacharidovou přílohu k masům, sýrům nebo jiné bílkovině. Naopak k pečeným bramborám se hodí třeba slaninová marmeláda. Mezi oblíbené pokrmy patří i bramborový koláč, brambory na grilu a domácí halušky.
Obsahují tolik opěvovanou vlákninu. Kromě ní se mohou pyšnit také tím, že se skládají téměř z 80 % z vody a také jsou bohaté na škroby. Z vitamínů pak brambory obsahují například vitamíny A, B1 a B2 nebo B6. Pokud navíc víte, že potřebujete svému tělu dodat vitamín C, sáhněte po bramborách. Obsahují ho totiž dokonce více než jablko nebo hruška.
Pečené brambory v alobalu tělu prospívají
Díky zmíněnému vitamínu C posilují brambory naši obranyschopnost, takže tělo je ocení zejména v zimě. Možná jste už slyšeli, že brambory pečené v alobalu nebo pečené brambory ve slupce jsou vhodnější než brambory vařené. V tomto případě jde zejména o draslík, jehož obsah se vařením ve vodě snižuje. Draslík pomáhá tělo pročistit a snižuje krevní tlak.
Pečené plněné brambory v troubě se hodí i při dietě
Díky jejich složení se jich nemusí bát ani lidé držící dietu. Brambory totiž představují vhodnou přílohu i při hubnutí a redukci váhy. Pečené brambory ve slupce nebo pečené brambory v alobalu navíc ozvláštní jídelníček. A když si připravíte plněné brambory mletým masem, například kuřecím, nebo ke králičímu masu, získáte plnohodnotný chod, který vás skvěle zasytí. Brambory můžete podávat k vinné klobáse z trouby.
Pečené brambory ve slupce – recept
Slupky z brambor se většinou automaticky zbavujeme, ale je to velká škoda. Slupku, zejména u ranných brambor, často stačí jen důkladně očistit a zakomponovat ji do svého chodu. Někteří šéfkuchaři bramborovou slupku rádi pečou úplně dokřupava a pak ji rozmixují na bramborový prach.
Pokud se nechcete pouštět do experimentů, avšak máte chuť na americké brambory, nekupujte mražené a připravte si pečené brambory ve slupce v troubě, nebo zkuste tyto pečené batáty.
Ingredience na pečené brambory ve slupce:
- 1 kg brambor
- řepkový olej (případně slunečnicový)
- 2 lžičky soli sůl
- 1/2 lžičky pepře
- 2 lžičky červené papriky
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušeného oregana nebo sušené bazalky
Postup na pečené brambory ve slupce:
- Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Brambory omyjte a očistěte. Nakrájejte je na velké měsíčky a vložte do mísy.
- K bramborům přilijte tolik oleje, aby obalil každý kousek brambor.
- Poté zasypejte brambory kořením a důkladně promíchejte.
- Brambory přesypejte na velký plech a pečte v troubě dokřupava.
Plněné brambory mletým masem – recept
Hledáte další způsob, jak zpracovat mleté maso, avšak na sekanou nebo boloňské špagety už nemáte chuť? Připravte si plněné brambory mletým masem.
Ingredience na plněné brambory mletým masem:
- 6 středně velkých brambor
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce nakrájené cibule
- 1/3 šálku zakysané smetany
- 1 plechovka nakrájených zelených chilli papriček
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 3/4 šálku rozdrobeného sýru čedar
Postup na plněné brambory mletým masem:
- Brambory pečte 1 hodinu při 220 °C, nebo dokud nezměknou. Nechte je vychladnout.
- Mezitím ve velké pánvi na středním ohni osmažte hovězí maso a cibuli, dokud maso nezrůžoví. Hovězí maso rozdrobte a nechte okapat.
- Z každého bramboru odkrojte tenký plátek, aby brambor stabilně ležel na rovné ploše. Opatrně vydlabejte dužinu a ponechte tenkou slupku.
- Dužinu vložte do mísy. Přidejte zakysanou smetanu, chilli, máslo, worcestrovou omáčku, sůl, česnek a chilli a všechno důkladně rozmačkejte.
- Vmíchejte masovou směs, dokud se nespojí s brambory. Naplňte do vydlabaných brambor.
- Plněné brambory mletým masem položte na nevymaštěný plech. Posypte je sýrem. Pečte při teplotě 220 °C po dobu 10-15 minut, nebo dokud nejsou brambory prohřáté.
Plněné brambory se slaninou – recept
Těžko najdete snadnější a chutnější rychlé jídlo, než jsou pečené brambory se slaninou. Naplňte je slaninou, sýrem a zakysanou smetanou a pusťte se do nich.
Ingredience na plněné brambory se slaninou:
- 4 brambory na pečení
- mořská sůl na posypání
- 100 g slaniny
- 80 g nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- 80 g strouhaného čedaru a další 2 lžíce na posypání
- 4 lžíce zakysané smetany a další na podávání
- 1 polévková lžíce nasekané pažitky a další na podávání
Postup na plněné brambory se slaninou:
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Brambory opláchněte a posypte mořskou solí. Vložte brambory přímo na plech trouby a pečte je asi 1 hodinu, dokud nebudou zvenku křupavé a uvnitř měkké při zkoušce špejlí.
- Mezitím na nepřilnavé pánvi osmažte slaninu, dokud nebude křupavá.
- Jakmile jsou brambory hotové, přepněte troubu na gril, vyjměte brambory z trouby a přendejte je na plech. Odřízněte vršky (brambory podržte čistou utěrkou) a měkké středy brambor opatrně vydlabejte do mísy.
- Do mísy přidejte máslo, 80 g sýra a zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Vmíchejte pažitku a slaninu a podle chuti osolte a opepřete.
- Sýrovou náplň naplňte zpět do bramborových skořápek a posypte ji dalším sýrem.
- Plněné brambory se slaninou grilujte 10 minut, dokud nezezlátnou a sýr nezačne bublat.
- Pečené brambory se slaninou podávejte s další zakysanou smetanou a dozdobte pažitkou.
TIP: Pokud máte rádi slaninu, připravte si na snídaní míchaná vajíčka se slaninou nebo vyzkoušejte přípravu domácí anglické slaniny.
Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou – recept
Křupavé brambory, vypečená slaninka, rozteklý sýr a jemná zakysaná smetana tvoří dokonalou kompozici chutí. Připravte si pečené brambory se sýrem a zakysanou smetanou jako skvělý předkrm.
Ingredience na plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou:
- 6 středně velkých brambor (cca 1,3 kg)
- extra panenský olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 6 plátků slaniny
- 120 g strouhaného sýra čedar
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 2 zelené cibule nakrájené nadrobno
TIP: Máte-li brambory se zelenou slupkou nebo dužinou, tyto části vyřízněte a nepoužívejte je. Zelená barva značí přítomnost toxinu, který vzniká při vystavení brambor slunečnímu záření.
Postup na plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou:
- Brambory se očistěte a celé , nerozkrojené je vložte na plech a do trouby rozpálené na 200 °C, kde se pečou asi hodinu. Během této doby je dobré je několikrát propíchnout ostrým nožem nebo vidličkou a potřít olivovým olejem. Hotové brambory by uvnitř měly být měkké, to lze poznat jejich lehkým stlačením.
- Zatímco se brambory pečou, osmažte na pánvi na středním plamenu proužky slaniny, a to 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Osušte je na papírových utěrkách. Nechte vychladnout. Rozdrobte na malé kousky.
- Vyjměte brambory z trouby a nechte je vychladnout tak, aby se s nimi dalo manipulovat. Rozkrojte je horizontálně napůl a lžící opatrně vydlabejte vnitřek. Ten si nechte bokem na další použití a na slupce ponechte asi 0,5 cm brambor.
- Bramborové slupky zvenku i zevnitř potřete olivovým olejem a posypte je solí. Zvyšte teplotu trouby na 230 °C a vložte do ní pekáč s připravenými slupkami. Pečte 10 minut z jedné strany, pak slupky otočte a pečte dalších 10 minut. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
- Dovnitř slupek nasypte čerstvě mletý černý pepř, čedar a osmaženou slaninu. Vraťte do trouby. Opékejte další 2 minuty, nebo dokud sýr nezačne bublat. Vyjměte z trouby.
- Pomocí kleští položte slupky na servírovací talíř. Na každou kůži přidejte lžíci zakysané smetany a posypte zelenou cibulkou. Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou ihned podávejte.
Pečené brambory se slaninou – recept
Připravte si ke svému steaku přílohu, která potěší opravdové milovníky masa. Pečené brambory se slaninou se hodí k slavnostnímu obědu i večeři. Možná vám budou připomínat klasické šťouchané brambory, ale díky pečení v alobalu je chuť těchto pečených brambor mnohem výraznější.
Ingredience na pečené brambory se slaninou:
- 1 kg brambor
- sůl + olej na potření
- 300 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
Postup na pečené brambory se slaninou:
- Troubu si předehřejte na 220 °C.
- Brambory nechte v celku a ve slupce a důkladně je očistěte a následně osušte.
- Potřete brambory olejem, posypejte solí a zabalte každý brambor zvlášť do alobalu.
- Brambory v alobalu položte na plech a pečte, dokud zcela nezměknou.
- Mezitím si rozpalte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Jakmile začne cibulka zlátnout, přihoďte k ní na drobné kousky nakrájenou slaninu a společně opečte obě suroviny dokřupava.
- Opečené brambory vyjměte z alobalu a nechte trochu vychladnout. Poté je rozkrájejte na větší kousky a důkladně promíchejte s opečenou slaninou a cibulkou, aby vznikly lahodné pečené brambory se slaninou.