Jednoduché, rychlé a hlavně zdravé letní jídlo, které si oblíbíte hlavně za studena a v kombinaci s domácími špaldovými bagetami. Pečená zelenina je doplněna o sýry, které dodávají tomuto jídlu lahodnou krémovou konzistenci.
Sezóna čerstvé zeleniny a bylinek je v plném proudu, tržnice jsou doslova přeplněny různými druhy rajčat, bylinek a o lilky také není nouze. Rajčata naplněná jemně orestovanou cibulkou, česnekem, tofu, čerstvou bazalkou a dalšími ingrediencemi jsou pro toto jídlo opravdu výbornou kombinací.
Ingredience
- 6 ks větších rajčat
- 1 bal. bazalkového tofu
- sůl
- 1 ks mozzarelly
- mleté černé koření
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- olivový olej
- 6 plátků lilku
- 1 celé vejce
- hrst bazalky
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů C.
- Rajčata umyjeme, vydlabeme a jemně osolíme.
- Na olivovém oleji orestujeme cibulku a česnek, přidáme nastrouhané bazalkové tofu, osolíme a restujeme cca 10 minut.
- Směs odstavíme, doplníme o nasekanou bazalku, vajíčko a celou směs dobře promícháme.
- Lilky osolíme (tento krok je dobré udělat hned na začátku, nebudou hořké a budou měkké).
- Připravenou směsí naplníme rajčata až po okraj a každé rajče přikryjeme plátkem lilku.
- Rajčata vložíme do pekáče (na dno dáme cca 2 dcl vody), polejeme je olivovým olejem, posypeme kořením a pečeme cca 25 minut.
- Podávame vychlazená v kombinaci např. s domácím chlebem nebo špaldovými bagetami.
V receptu jsme použili bazalku hned dvakrát. Kromě čerstvé se nachází i přímo v bazalkovém tofu.
Zdravotní účinky lilku
- je vynikajícím zdrojem dietní vlákniny
- je zdrojem vitamínů B1 a B6, vápníku a hořčíku
- díky vysokému obsahu vlákniny a žádnému tuku je vhodný pro diabetiky
- jeho konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu stejně jako sója
Zdravotní účinky česneku
- podporuje činnost imunitního systému
- redukuje symptomy nachlazení až o 70%
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá v boji s vysokým kevním tlakem
- pomáhá udržovat naše kosti zdravé