Pečená zelenina: rajčata se sýrem a lilkem

Zeleninová jídla

Jednoduché, rychlé a hlavně zdravé letní jídlo, které si oblíbíte hlavně za studena a v kombinaci s domácími špaldovými bagetami. Pečená zelenina je doplněna o sýry, které dodávají tomuto jídlu lahodnou krémovou konzistenci. 

Sezóna čerstvé zeleniny a bylinek je v plném proudu, tržnice jsou doslova přeplněny různými druhy rajčat, bylinek a o lilky také není nouze. Rajčata naplněná jemně orestovanou cibulkou, česnekem, tofu, čerstvou bazalkou a dalšími ingrediencemi jsou pro toto jídlo opravdu výbornou kombinací.

Ingredience

  • 6 ks větších rajčat
  • 1 bal. bazalkového tofu
  • sůl
  • 1 ks mozzarelly
  • mleté černé koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • olivový olej
  • 6 plátků lilku
  • 1 celé vejce
  • hrst bazalky

Postup

  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů C.
  • Rajčata umyjeme, vydlabeme a jemně osolíme.
  • Na olivovém oleji orestujeme cibulku a česnek, přidáme nastrouhané bazalkové tofu, osolíme a restujeme cca 10 minut.
  • Směs odstavíme, doplníme o nasekanou bazalku, vajíčko a celou směs dobře promícháme.
  • Lilky osolíme (tento krok je dobré udělat hned na začátku, nebudou hořké a budou měkké).
  • Připravenou směsí naplníme rajčata až po okraj a každé rajče přikryjeme plátkem lilku.
  • Rajčata vložíme do pekáče (na dno dáme cca 2 dcl vody), polejeme je olivovým olejem, posypeme kořením a pečeme cca 25 minut.
  • Podávame vychlazená v kombinaci např. s domácím chlebem nebo špaldovými bagetami.

V receptu jsme použili bazalku hned dvakrát. Kromě čerstvé se nachází i přímo v bazalkovém tofu.

Zdravotní účinky lilku

  • je vynikajícím zdrojem dietní vlákniny
  • je zdrojem vitamínů B1 a B6, vápníku a hořčíku
  • díky vysokému obsahu vlákniny a žádnému tuku je vhodný pro diabetiky
  • jeho konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu stejně jako sója

Zdravotní účinky česneku

  • podporuje činnost imunitního systému
  • redukuje symptomy nachlazení až o 70%
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá v boji s vysokým kevním tlakem
  • pomáhá udržovat naše kosti zdravé

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang