Umět dobře připravit pečenou zeleninu je opravdu důležité. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, nemíchejte kořenovou zeleninu se zeleninou s vysokým obsahem vody, jako je lilek a cuketa. U česneku použijte celé stroužky, aby se nepřipálil. A nakonec pečte spíše v mírně nahřáté troubě, aby zelenina měla čas rovnoměrně zesládnout a zkaramelizovat.
Ingredience
- 400 g malých brambor se slupkou
- 2 mrkve, oloupané
- 1 velký pastinák, oloupaný
- 1 červená cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 snítek tymiánu
- 3 snítky šalvěje
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce petrželky, jemně nasekané
Postup
- Brambory rozkrojte na polovinu. Velké nakrájejte na 3 nebo 4 díly.
- Mrkev nakrájejte na silná kolečka.
- Pastinák nakrájejte na 4 cm dlouhé nudličky.
- Cibuli rozkrojte na polovinu a každou polovinu pak nakrájejte na 4 klínky.
- Položte boční stranu nože na neoloupaný stroužek česneku. Silně udeřte dlaní, aby česnek trochu praskl, ale zároveň zůstal z větší části neporušený.
- Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem).
- Cibuli v jedné misce promíchejte s 1 lžící oleje a špetkou soli a pepře. Odložte stranou, přidáte ji později.
- Všechnu ostatní zeleninu, tymián a česnek dejte do samostatné mísy. Listy a stonky šalvěje natrhejte rukama a přidejte do mísy. Promíchejte se zbývajícím olejem, solí a pepřem.
- Rozložíme na velký plech.
- Pečte 30 minut. Poté přidejte cibuli a zeleninu promíchejte.
- Pečte další 1 hodinu, v polovině pečení opět promíchejte.
- Posypte petrželkou a ihned podávejte.