Recept na šťavnatou vepřovou panenku s voňavým česnekem, rozmarýnem a vínem. Vepřovou panenku si můžete připravit mnoha různými způsoby. Pokud se vám nechce hlídat neustále troubu, máme pro vás recept na úžasnou vepřovou panenku v pomalém hrnci. Naopak pokud máte více času, můžete si připravit marinovanou vepřovou panenku.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 90 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 3 mleté stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř dle chuti
- 1 kg vepřové panenky bez kosti
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku bílého vína
Postup
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- V hmoždíři rozdrtíme česnek s rozmarýnem, solí a pepřem tak, aby vznikla pasta. Maso na několik místech propíchneme ostrým nožem a do otvorů vtlačíme česnekovou pastu. Vepřovou panenku potřeme zbylou česnekovou směsí a olivovým olejem. Vložíme do pekáče vhodného do trouby.
- Vepřovou panenku vložíme do předehřáté trouby. Každých 30 minut ji otáčíme a potíráme tekutinou z pekáče. Pečeme 1,5-2 hodiny dokud vepřové maso není uprostřed nadále růžové.
- Teploměr pro okamžité měření teploty vložený do středu by měl ukazovat 63 °C. Panenku vyjmeme na talíř a udržujeme ji teplou.
- Na sporák na středně vysokou teplotu postavíme pekáč a nalijeme do něj víno. Víno zahřejeme a mícháme, aby se ze dna pekáče uvolnily připečené kousky. Vaříme 3-5 minut.
- Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou z pekáče.
Tipy
- Vepřovou panenku můžete před pečením v troubě nejprve rychle orestovat na pánvi, aby byla na povrchu lehce křupavá. Nebo vepřovou panenku vyndejte ven a grilujte ji na středním žáru.
- Vepřovou panenku nechte před podáváním alespoň 3 minuty odpočívat. Pokud však můžete počkat déle, odpočinek po dobu 10-15 minut zajistí ještě šťavnatější pečeni.
- Teploty pro různé stupně propečenosti – medium-rare (63-66 °C), medium (66-69 °C), medium-well (69-72 °C), well (72 °C).