Milovníci ryb jistě znají tilápii, kterou si mnozí zamilovali pro absenci kostí a šťavnaté, lahodné maso. Naučte se s námi připravit si doma perfektní pečenou tilápii.
Pečená tilápie patří podobně jako třeba losos s batáty mezi populární rybí pokrmy. Je tomu zejména proto, že je chutná, snadná na přípravu, a můžete si ji připravit na spoustu různých způsobů.
Tilapie je známá svou sladkou, jemnou chutí a specifickou strukturou. Chuť tilapie se výrazně mění v závislosti na kvalitě vody a krmiva. Tilapie je oblíbená také díky své cenové dostupnosti a četným zdravotním přínosům.
Tilapie je plná vitaminů a minerálů, jako je cholin, niacin, vitamin B12, vitamin D, selen a fosfor. Je také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, což jsou zdravé tuky, které tělo potřebuje ke svému fungování.
Tilapie recept v troubě
Láká vás příprava tilápie? Recept v troubě představuje jednu z nejjednodušších variant její přípravy. Připravte si vynikající pečenou tilapii nebo vídeňského pstruha v troubě s lahodnou směsí koření a salátem z černé čočky.
Ingredience na tilápii v troubě
- 4 filety z tilapie
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky soli
- 2 lžíce kaparů, odkapaných
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/8 lžičky papriky
Postup – tilapie recept v troubě
- Tilápii vložte do nevymazané zapékací misky.
- V malé misce smíchejte máslo, citronovou šťávu, česnekový prášek a sůl a přelijte jimi filety. Posypte kapary, oreganem a paprikou.
- Pečte nezakryté při teplotě 205 °C, dokud se filety nezačnou snadno odlupovat vidličkou, zhruba 10-15 minut.
Tilápie recept
Nevíte, jak se peče tilápie? Recept je ve skutečnosti opravdu hodně jednoduchý, a jeho příprava vám navíc nezabere příliš mnoho času.
Tilápie ingredience
- 4 filety z tilapie
- 2 lžičky másla
- ½ lžičky česnekové soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky koření na mořské plody nebo podle chuti
- 1 citron nakrájený na plátky
- 1 balení mraženého květáku s brokolicí a červenou paprikou
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Tilápie recept – postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Vhodný pekáč vymažte máslem nebo olivovým olejem.
- Na dno zapékací misky položte filety z tilapie, potřete je máslem a ochuťte česnekovou solí a kořením na mořské plody. Na každý filet položte plátek nebo dva plátky citronu.
- Kolem filetů naaranžujte mraženou zeleninovou směs a lehce ji osolte a opepřete. Misku přikryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud zelenina nezměkne a ryba se snadno odlupuje vidličkou, 25 až 30 minut.
Tilápie nilská recept
Pečená tilapie je večeře snů na všední den. Rybu, která má velmi jemnou chuť, si mohou zamilovat i ti, kteří nejsou velkými fanoušky ryb a mořských plodů. Uvaří se rychle, dobře přijímá chutě a z trouby vyjde mimořádně křehká. Tento recept je tak jednoduchý, že vám zaručujeme, že do 30 minut budete mít vše hotovo.
Tilápie nilská recept – ingredience
- 4 filety z tilapie
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- Šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 1 citron nakrájený na kolečka
- Čerstvě nasekaná petržel na ozdobu
Tilápie nilská recept
- Předehřejte troubu na 200 °C. Tilapii osolte a opepřete a položte na malý plech.
- Smíchejte máslo, česnek, vločky červené papriky, citronovou šťávu a kůru a přelijte jimi tilapii. Na tilapii a kolem ní položte kolečka citronu.
- Tilapii pečte 10 až 12 minut, dokud není měkká.
Tilápie filet – recept
Naučte se připravovat tilapie filet podle tohoto snadného, 15minutového receptu na tilapii na pánvi, která je lahodná a plná chuti. Tento jednoduchý způsob přípravy rybích filetů se skvěle hodí na večeři během všedního dne. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Ingredience na tilápie filet
- 4 filety z tilapie
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- ½ šálku hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
- 1 lžíce citronové šťávy nebo podle chuti (nepovinné)
- 1 lžička nasekané čerstvé ploché petrželky nebo podle chuti (nepovinné)
- ½ lžičky nasekaného čerstvého tymiánu nebo podle chuti (nepovinné)
Tilápie filet postup
- Filety z tilapie opláchněte ve studené vodě a osušte papírovými utěrkami. Obě strany filetů osolte a opepřete.
- Do mělké misky dejte mouku. Každý filet jemně vtlačte do mouky, aby se obalil, a přebytečnou mouku setřeste.
- Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. V případě potřeby smažte filety z tilapie v horkém oleji po dávkách, dokud se ryba snadno nepropláchne vidličkou, asi 4 minuty z každé strany.
- Poslední minutu před vyjmutím z pánve potřete filety tilapie rozpuštěným máslem.
- Filety pokapejte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou a tymiánem.
Rybí filé na másle – recept
Tento recept na tilapii na citronovém másle posouvá tilapii na vyšší úroveň. Nejprve se ryba opeče na pánvi dozlatova a poté se zalije česnekovou citronovou máslovou omáčkou s neuvěřitelně dobrým citronovým máslem. Dokonalé jídlo, které si můžete vychutnat s celou řadou příloh.
Rybí filé na másle – ingredience
- 3-4 filety z tilápie
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky uzené papriky běžná paprika je také dobrá
- 2 lžíce olivového oleje
Na máslovou omáčku
- ¼ šálku nesoleného másla
- 2 stroužky česneku, utřené
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané asi z poloviny citronu
- ⅛ lžička mletého černého pepře
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup na rybí filé na másle
- Filety z tilapie osušte papírovými utěrkami.
- V malé misce smíchejte půl lžičky soli, čtvrt lžičky mletého černého pepře, česnekový prášek a papriku.
- Rovnoměrně potřete kořením obě strany ryb.
- Na litinové pánvi nebo jiné pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, použijte menší pánev a přidejte pouze 1 lžíci oleje, abyste mohli připravit 2 filety najednou.
- Na pánev přidejte ochucené rybí filety. Nechte je smažit z jedné strany 3-4 minuty dozlatova, poté je otočte na druhou stranu a nechte je smažit další 3-4 minuty.
- Rybu přendejte na servírovací talíř.
- Do lehké pánve na středním ohni přidejte máslo. Nechte máslo rozpustit a pak vařte, dokud nedosáhne světle hnědé barvy.
- Snižte teplotu na nízkou. Přidejte utřený česnek a asi 30 sekund míchejte.
- Odstavte pánev z ohně a poté přidejte citronovou šťávu, ¼ lžičky soli a mletý černý pepř. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Uvařené rybí filety přelijte omáčkou z citronového másla, ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte teplé.
Filé na másle – recept
Připravte si z tilápie toto vynikající filé na másle. Stačí vám jen malé množství ingrediencí, se kterými ale vykouzlíte dokonalý oběd nebo večeři.
Filé na másle ingredience
- 4 lžíce mouky
- 4-5 filetů z tilápie
- 1 lžíce oleje
- 6 lžíce másla, rozdělené
- 1 citron, šťáva z
- 1 citron, nakrájený na tenké plátky
- mletá čerstvá petržel
Filé na másle – postup
- Mouku podle chuti osolte a opepřete. Filety obalte ve směsi mouky a přebytečnou směs oklepejte.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni olej se 2 lžícemi másla. Přidejte filety, aniž by se překrývaly, a v případě potřeby je smažte po částech.
- Smažte je na dně dozlatova, asi 3 minuty. Filety otočte a vařte ještě 1 až 2 minuty nebo dokud nebudou v nejtlustší části neprůhledné.
- Filety osušte na papírovém ubrousku, přeneste na talíř a udržujte teplé. Do pánve přidejte zbývající 4 lžíce másla a zahřívejte, dokud nezpění.
- Přidejte citronovou šťávu a plátky citronu, otáčejte pánví, aby se prohřály. Těsně před podáváním přelijte filety máslovou omáčkou. V případě potřeby posypte petrželkou.
Pikantní tilápie recept
Tento recept na lehce pikantní tilápii s citronem a česnekem je velmi snadný, a jeho příprava vám nezabere více než 20 minut. Výsledný pokrm je nízkosacharidový, bezlepkový, vhodný pro keto stravování a velmi chutný.
Pikantní tilápie ingredience
- 250 g filetů z tilapie
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- 1 lžička mletého česneku
- 0,5 lžičky pálivé papriky
- 1/4 lžičky soli
- 0,5 lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
- 1 citron (nakrájený na tenké plátky)
- 1 lžíce nasekané petrželky
Pikantní tilápie recept – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Opláchněte filety z tilapie vodou a osušte je papírovou utěrkou.
- Filety z tilapie vyložte na plech o vhodných rozměrech. Pokud používáte mražené filety, před použitím je rozmrazte.
- V malé míse smíchejte citronovou šťávu, máslo, česnek, papriku, sůl a černý pepř.
- Tilapiové filety rovnoměrně přelijte marinádou.
- Na rybu položte 3-4 plátky citronu.
- Udržujte plech v prostřední mřížce trouby a pečte odkryté 10-15 minut nebo dokud ryba nezbělá, nezakryje se, neudělá vločky a nezměkne vidličkou.
- Vyjměte plech z trouby a upečenou rybu tilapii ozdobte pepřovými vločkami, plátky citronu a nasekanou petrželkou (nebo koriandrem) a podávejte horkou.