V týdnu jsem ale v obchodě narazila na překrásné malé karotky s natí a hned jsem měla jasno! Zvolila jsem kompromis mezi pikantním a ne příliš pálivým jídlem a vznikl tento skvělý recept. Kajenský pepř dodá příjemnou štiplavost vyváženou sladkostí rýžového sirupu, který navíc na povrchu vytvoří tu skvělou karamelovou kůrku.

Doporučuji připravit minimálně dvojnásobné množství. Ať už karotky použijete jako přílohu, součást salátu nebo jako zdravou svačinku televizi, dlouho nevydrží.

Ingredience

Připravíme si:

  • 10 menších mrkví
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu a oregána

A postupovat budeme takto:

Postup přípravy

Karotku nezbavíme celé zelené natě, ale na jejím konci necháme zhruba centimetrový ocásek. Pokud ale nemáte mrkev s natí, nic si  z toho nedělejte. Chutnat bude pořád skvěle. Mrkev celou oloupeme a vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Posypeme ji kořením, solí a posekanými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a rýžovým sirupem a vše společně důkladně promícháme.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a nezezlátne. Rýžový sirup na povrchu krásně zkaramelizuje a vytvoří úplně skvělou krustu.

Pečenou karotku můžete podávat jako přílohu, hodit jí do salátu anebo jí sníst prostě jen tak samotnou, protože tak je stejně nejlepší.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang