Jednoduchý recept na pečení jakékoli směsi kořenové zeleniny – mrkve, pastináku, sladkých brambor, červené řepy nebo tuřínu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 až 45 minut
- Celkem: 50 až 55 minut
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 1,3 kg kořenové zeleniny, například mrkve, pastináku, sladkých brambor a červené řepy
- 1 malá červená cibule
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
Postup
- Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 220 °C.
- V případě potřeby oloupejte 1,3 kg kořenové zeleniny a nakrájejte ji na hrubé kousky o velikosti 2,5 cm.
- Nakrájejte 1 malou červenou cibuli na 2,5 cm velké kousky. Kořenovou zeleninu a červenou cibuli položte na plech s okrajem.
- Pokapejte 1/4 šálku olivového oleje, posypte 1 a 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře a rovnoměrně promíchejte.
- Rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
- Pečte 30 minut.
- Mezitím nasekejte 2 lžíce nahrubo nasekaných listů rozmarýnu.
- Vyjměte plech z trouby, posypte zeleninu rozmarýnem a promíchejte.
- Rozložte zpět do rovnoměrné vrstvy.
- Pokračujte v pečení, dokud zelenina nezměkne a nezkaramelizuje, tedy dalších 10 až 15 minut.