Brokolice orestovaná na olivovém oleji, citronové šťávě a soli, podávaná s parmazánem a spoustou černého pepře.
Křehké růžičky, promíchané s olivovým olejem, citronovou šťávou a solí, opečené na vysokém ohni, dokud okraje pěkně nezhnědnou (do křupava), a pak bohatě posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem.
Citrón a sýr můžete dokonce vynechat. Brokolice je skvělá i samotná, opečená na olivovém oleji a osolená. Nevynechávejte však černý pepř. Brokolice pepř miluje!
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 25 minut
Servírování 3 až 4 porce.
Ingredience
- 700 g brokolice nakrájené na stejně velké růžičky
- 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva z poloviny citronu
- sůl
- 2-3 stroužky česneku, mleté
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Uvedené množství je pouze orientační. Podle chuti přidejte více nebo méně olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře nebo sýra.
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Ve velké míse promíchejte růžičky brokolice a prolisovaný česnek s olivovým olejem a citronovou šťávou, až se lehce obalí. Brokolici posypeme solí a promícháme.
- Na plech potřený olivovým olejem nebo vyložený pečícím papírem či alobalem naaranžujte růžičky brokolice v jedné vrstvě.
- Pečte při 220 °C brokolici 16-20 minut, dokud není uvařená (zkontrolujte vidličkou, měla by být měkká) a lehce zhnědlá.
- Vložte opečenou brokolici zpět do mísy a promíchejte ji se spoustou čerstvě mletého černého pepře a strouhaným parmezánem.
- Ihned podávejte.
Výživové hodnoty na jednu porci
- 210 kalorií
- 16 g tuku
- 14 g sacharidů
- 6 g bílkovin