Připravte si klasický koláč s masem a bramborami a pořádně si ho vychutnejte.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,25 kg mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- sklenice červeného vína
- 850 ml hovězího vývaru
- 4 lžíce worcesterové omáčky
- několik snítek tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1,8 kg brambor
- 225 ml mléka
- 25 g másla
- 200 g čedaru
- nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, osmahněte na něm maso dohněda a pak si ho dejte stranou.
- Do pánve dejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, přidejte 2 nadrobno nakrájené cibule, 3 nakrájené mrkve a 3 nakrájené celerové řapíky a na mírném ohni restujte do změknutí.
- Přidejte 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky a 1 lžíci rajčatového protlaku, zvyšte teplotu a několik minut vařte, poté vraťte hovězí maso na pánev.
- Přilijte velkou sklenici červeného vína, a vařte, aby se mírně zredukovalo, než přidáte 850 ml hovězího vývaru, 4 lžíce worcestrové omáčky, několik snítek tymiánu a 2 bobkové listy. Přiveďte k varu a nepřikryté vařte 45 minut.
- Přibližně po 30 minutách zkontrolujte, zda je v omáčce dostatek tekutiny, mírně zvyšte teplotu, aby se omáčka trochu zredukovala. Dobře ji dochuťte a vyjměte bobkové listy a tymián.
- Mezitím připravte kaši. Ve velkém hrnci zalijte 1,8 kg oloupaných a nakrájených brambor osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte do změknutí.
- Poté slijte a brambory rozmačkejte s 225 ml mléka, 25 g másla a 150 g sýru čedar a dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a trochou soli a pepře.
- Maso dejte do zapékací misky a na něj přidejte kaši a posypte zbylým sýrem.
- Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 25–30 minut.