pastyrsky_kolac

Připravte si klasický koláč s masem a bramborami a pořádně si ho vychutnejte.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,25 kg mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • sklenice červeného vína
  • 850 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce worcesterové omáčky
  • několik snítek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1,8 kg brambor
  • 225 ml mléka
  • 25 g másla
  • 200 g čedaru
  • nastrouhaný muškátový oříšek

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, osmahněte na něm maso dohněda a pak si ho dejte stranou.
  2. Do pánve dejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, přidejte 2 nadrobno nakrájené cibule, 3 nakrájené mrkve a 3 nakrájené celerové řapíky a na mírném ohni restujte do změknutí.
  3. Přidejte 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky a 1 lžíci rajčatového protlaku, zvyšte teplotu a několik minut vařte, poté vraťte hovězí maso na pánev.
  4. Přilijte velkou sklenici červeného vína, a vařte, aby se mírně zredukovalo, než přidáte 850 ml hovězího vývaru, 4 lžíce worcestrové omáčky, několik snítek tymiánu a 2 bobkové listy. Přiveďte k varu a nepřikryté vařte 45 minut.
  5. Přibližně po 30 minutách zkontrolujte, zda je v omáčce dostatek tekutiny, mírně zvyšte teplotu, aby se omáčka trochu zredukovala. Dobře ji dochuťte a vyjměte bobkové listy a tymián.
  6. Mezitím připravte kaši. Ve velkém hrnci zalijte 1,8 kg oloupaných a nakrájených brambor osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte do změknutí.
  7. Poté slijte a brambory rozmačkejte s 225 ml mléka, 25 g másla a 150 g sýru čedar a dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a trochou soli a pepře.
  8. Maso dejte do zapékací misky a na něj přidejte kaši a posypte zbylým sýrem.
  9. Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 25–30 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang