Rozhodla jsem se paštiku udělat svou, domácí, poctivou, ve které budou jen samé dobré věci. Od té doby paštiku zase jím a to moc ráda.
Když se udělá paštika opravdu z kvalitních surovin, tak je to opravdová delikatesa. A už se mi několikrát stalo, že odpůrci paštik byli z té domácí naprosto nadšení. Tak si ji určitě udělejte doma.
Na 2 skleničky paštiky (jak vidíte na fotkách) budete potřebovat:
- 300 g kuřecích jater (nejlépe z farmářského kuřete)
- 70 g másla (na paštiku)
- 40 g másla (na zalití paštiky)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 150 g smetany ke šlehání
- 1 cibule
- 2 kávové lžičky koření vege rajčátka (Davídkova koření)
- panák koňaku
- hrst nasekané šalvěje
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno, kuřecí játra omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky.
- Máslo s olivovým olejem na středně silném stupni v pánvi zahřejte a poté do pánve vhoďte cibuli, kterou restujte.
- Když je cibule do sklovata, přidejte pokrájená játra a ze všech stran je opečte.
- Jatýrka zalijte koňakem a za občasného míchání nechte alkohol odpařit.
- Přidejte sůl, pepř a koření vege rajčátka.
- Když jsou jatýrka uvnitř udělaná, zalijte vše smetanou a přidejte šalvěj.
- Vše z pánve přendejte do vysoké úzké nádoby (nejlépe od mixéru) a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka.
- Paštiku přendejte do nějakých hezkých skleniček, ve kterých chcete paštiku uchovávat.
- Nyní si rozehřejte opět máslo a když je rozpuštěné, tak jím zalijte paštiku ve skleničce.
- Navrch ještě posypte nasekanou šalvějí.
- Dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
- Podávejte s pečivem.
Na závěr oblíbený recept na přípravu domácí zvěřinové paštiky do skleniček.