Dnešní příspěvek je spíš tip na servírování než recept. Tvar rustikální bagety s pohankou je k servírování ideální. Skvělý způsob, jak podávat zeleninu třeba na dětské party – děti milují jídlo, se kterým si můžou hrát. Toto podávání však zazáří i na elegantní grilovací slavnosti.
Na předkrm pro 5 osob jsem použila:
- 2 střední rustikální bagety s pohankou
Rustikální bageta s pohankou: Tmavá vícezrnná bageta s pohankou, lněnými semínky, sójovou drtí a žitným kvasem. Zdobená cereální směsí a semínky. Z kamenné pece.
- 1 červenou a 1 žlutou papriku
- ½ malé salátové okurky
- 1 mrkev
- 125 g sýra sýr
- pažitku na ozdobu
Princip je jednoduchý: rustikální bagetu s pohankou zhruba v polovině přepulte pod stejným úhlem, jako mají její konce. Odřízněte malý kousek z původních konců, aby se odhalila střídka, a obě půlky rozřízněte na polovinu ještě jednou, teď ale veďte řez rovně.
Vzniknou vám čtyři čtvrtky s jednou rovnou stranou a jakýmsi „zvýšeným okrajem“. Vydlabejte opatrně část střídky tak, aby vznikly jakési pohárky.
Zeleninu nakrájejte na cca 5 cm dlouhé špalíčky a připravte si oblíbenou pomazánku – tohle je volitelná část. Můžete použít čerstvý sýr, šlehaný tvaroh, nebo jako já sýr Philadelphia.
Ochuťte ho bylinkami, česnekem, křenem nebo špetkou uzené papriky – zkrátka použijte to, co máte rádi. Naplňte pečivo lžičkou pomazánky, zapíchněte pár zeleninových tyčinek a těšte se z úsměvů, které tento předkrm vyvolá.
Sýr Philadelphia krásně drží tvar, když ho nastříkáte cukrářským sáčkem. Stejně půvabně ale vypadají bagetky naplněné lžičkou a posypané bylinkami.