Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Počet porcí: 12
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 malý francouzský chléb nebo bulka nakrájená na kostky
- 1 lžička soli
- 2 velká zralá rajčata nakrájená na kostky
- 1 neloupaná okurka zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na kostky
- 1 žlutá paprika zbavená semínek a nakrájená na kostky
- 1/2 červené cibule rozkrojená na polovinu a nakrájené na tenké plátky
- 20 velkých listů bazalky nasekaných nahrubo
- 2 lžíce okapaných kaparů
- čerstvě mletý černý pepř
Na zálivku
- 1 lžička jemně mletého česneku
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžíce šampaňského octa
- 120 ml kvalitního olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme chléb a sůl. Na mírném až středním ohni za častého přehazování opékáme cca. 10 minut nebo dokud nebude chléb pěkně hnědý. Podle potřeby přidáme více oleje.
- Ve velké míse smícháme rajčata, okurky, papriky, cibuli, bazalku a kapary. Přidáme kostky chleba a bohatě je osolíme a opepříme.
- Na zálivku vyšleháme všechny ingredience dohromady. Salát přelijeme zálivkou a podáváme, nebo jej necháme na půl hodiny odležet, aby se chutě propojily.