Ingredience
- 600 g filetů z pangasia
- 400 g čerstvého listového špenátu
- 500 g brambor (vhodných na pyré)
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 50 g strouhaného ementálu
- 30 g jemné strouhanky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
- 100 g másla (celkem – část na opečení ryby Pangasius, část do bramborové kaše a do bešamelu)
- 50 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- bílý pepř
- sůl
Postup
Z brambor uvaříme kaši, do které po zchladnutí zamícháme rozšlehaná vejce, část másla, sůl a nastrouháme muškátový oříšek. Kaši naklademe po obvodu vymazané zapékací mísy. Listový špenát spaříme, necháme okapat a navrstvíme do volného místa ve středu mísy.
Porce ryby Pangasius osolíme, zprudka krátce opečeme na másle (ještě si část ponecháme na bešamel) a položíme na špenátové listy. Poslední část másla rozpustíme v kastrůlku, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme, zalijeme mlékem, smetanou a krátce provaříme. Po mírném vychladnutí do bešamelu vmícháme dva žloutky, polovinu strouhaného ementálu a přisolíme. Omáčkou zalijeme obsah misky a dáme zapéct. Pět až deset minut před koncem zapékání posypeme povrch strouhankou promíchanou s druhou polovinou sýra.
Tady jsou další oblíbené recepty na rybu Pangasius.