Svou barvou, konzistencí a květovou vůní je od pravého medu k nerozeznání. Jedni vám budou tvrdit, že je léčivý a dobrý proti nachlazení, druzí vám budou naopak říkat, že díky množství cukru není pro výživu dětí absolutně vhodný.
Každopádně společný sběr květů pampelišek a následná příprava utužují rodinný kolektiv, pampeliškový „med“ je chutný na chlebu i v jogurtu a báječně osladí čaj, takže když ho nebudete každé ráno snídat velkou lžící, směle do něj.
Budete potřebovat:
Máslový croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- 300 květů pampelišek
- 1 litr vody
- 2 biocitróny
- 1 kg cukru krystal
- máslové croissanty k podávání
Za brzkého jasného dopoledne, hned když oschne rosa, nasbírejte na čisté louce květy pampelišek. Opatrně je propláchněte, nasypte do hrnce, zalijte vodou a mírným varem vařte asi 10 minut.
Citróny, i když jsou v biokvalitě, pečlivě omyjte, nakrájejte na tenká kolečka i s kůrou a přidejte do hrnce. Nechte v chladné místnosti odstát do druhého dne. Druhý den směs pečlivě přeceďte přes čisté plátýnko, můžete i dvakrát, a snažte se z pampelišek a citrónů dostat co nejvíc „šťávy“.
Do přecezeného odvaru přidejte cukr a na mírném plameni vařte půl hodiny, ale třeba i více, podle toho, jak hustý si přejete výsledný produkt. Já ho nechávám probublávat tak něco málo přes hodinu.
Horký pampeliškový med nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte je zchladnout dnem vzhůru. Podávejte třeba na křupavém máslovém croissantu. V čistých sklenicích vydrží do další úrody, i když se vám po čase asi začnou tvořit krystaly cukru.