Mazanečci bez lepku, bez obilovin. A přitom lehce vláčné.
Počet porcí: 12 muffinů
Doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 25 minut
Ingredience:
- 1 1/2 hrnku namletých kešu ořechů – pokuste se co nejjemněji na mouku
- 1 hrnek kokosové mouky
- 1/2 hrnku tapiokového škrobu
- 2 žloutky od šťastných slepiček
- 1 malý hrnek kokosového mléka
- 1 lžička prášku do pečiva – bez lepku a fosfátů
- 2 lžíce „karamelové směsi“ do čoko bonbonů (rozmixováno cca 8 datlí, 1 lžička koko oleje, vanilka a špetka soli)
- mandlové lupínky na posypání
Paleo muffiny – postup
Nejdříve si připravte kvásek. Ohřejte lehce kokosové mléko, aby bylo vlažné. Přidejte med, zamíchejte a přidejte rozdrolené kvasnice a dejte vzejít na teplejší místo zhruba na 15-30 minut. Mezitím si vyšlehejte ghí a žloutky.
Do této směsi přidejte „karamelovou směs“ a znovu prošlehejte. Směs přendejte do velké mísy, přidejte citrónovou kůru, kvásek, kokosovou mouku, tapiokový škrob a přes sítko namleté kešu ořechy, sůl a prášek do pečiva.
Vypracujte těsto, které bude lehce řidší (ale ne hodně tekuté) a dejte vykynout na teplejší místo zhruba na jednu hodinu. Pak si předehřejte troubu na 180° na horní dolní ohřev. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky.
Těsto naporcujte pomocí lžíce do jednotlivých forem a naplňte je téměř po okraje. Pomažte vajíčkem, zasypte mandlovými lupínky a dejte péct na 180° deset minut. Teplotu poté snižte na 150° a pečte dalších 15 minut.
Poté troubu vypněte a pootevřte dvířka trouby, aby chladla postupně a muffiny v ní nechte dalších 15 minut. Vyndejte a servírujte.