Musí se připravit nejprve paprikový relish. K tomu je ale nejprve zapotřebí si vyrobit domácí pikantní kečup. A ten je dobré udělat alespoň den předem. Pak už je to hračka. Pokud ale budete chtít zkusit nějakou rychlejší verzi, prostě vynechejte paprikový relish a vychutnejte si burgery například jen s avokádovým dipem.
K burgerům se navíc skvěle hodí i domácí hranolky z trouby.
Pikantní kečup – na jednu větší sklenici
- 500 g rajčat nakrájených na kostky
- 1 cibule, nakrájená na proužky
- 5 stroužků česneku, nakrájených na plátky
- 3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 6 lžic vinného octa
- 5 lžic medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kajenského pepře
- 2 lžičky soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Připravte si zapékací misku a vložte do ní rajčata. Přidejte česnek, cibuli, zázvor, ocet, olej, med, kajenský pepř, sůl a vše důkladně promíchejte.
- Dejte péct zhruba na 55 minut – rajčata trochu zkaramelizují. Poté nechte směs vychladnout a rozmixujte na hladkou pastu. Propasírujte přes hrubší cedník a nalijte do uzavíratelné sklenice. Kečup uchovávejte v lednici.
Paprikový relish
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky
- 1 zelená paprika, nakrájená na nudličky
- 1 červená paprika, nakrájená na nudličky
- 6 lžic domácího pikantního kečupu
- 5 lžic nasekané petržele
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriky a poduste je na skus. Nechte směs vychladnout.
- Poté přidejte pikantní kečup a petržel a vše promíchejte.
Guacamole – ingredience a postup
Avokádový dip – ala guacamole:
- 2 zralá avokáda
- šťáva z 1 limety
- 1 lžička soli
- 1/4 cibule, nakrájené najemno
- 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku, utřený
Postup:
- Vložte avokáda do mixéru spolu se solí a limetkovou šťávou a umixujte na hladký krém. Následně přendejte do misky a přimíchejte cibuli, chilli vločky, rajče, zázvor a česnek.
- Takto připravený dip můžete skladovat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Po prvním dni si můžete všimnout, že dip není z vrchu tak hezky zelený, jako při jeho výrobě. Stačí promíchat a nahnědlá barva zmizí.
Burgery
- 500 g bio mletého hovězího masa
- 1 malá cibule, nasekaná najemno
- 1/2 lžičky hořčičného prášku
- 3 lžíce nasekané petržele
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- cca 150 g změklého ghí (můžete nahradit klasickým máslem, pokud nepotřebujete paleo/Whole30 verzi)
Postup
- Maso si před jeho přípravou vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby stačilo dosáhnout pokojové teploty (takto pracuji s každým kusem a druhem masa). V misce smíchejte maso s cibulí, hořčičným práškem, solí, pepřem, paprikou a petrželí.
- Svižně promíchávejte (nejlépe rukou) až vznikne hladká směs. Vmíchejte ghí a podle chuti ještě dosolte a připepřete. Pak si maso rozdělte na požadovaný počet dílů (dle velikosti housky, batátů.) a vytvarujte silnější placky.
- Placky přendejte na talíř/tác a přikryjte potravinovou fólií. A nechte je v lednici ztuhnout. Před tím, než je budete dávat na gril či pánev, je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty. Maso nechte před podáváním chvilku (cca 3 minutky) odpočinout.
Obloha
- baby špenát nebo listy římského salátu
- cibule nakrájená na kolečka
- opečené pláty batát/domácí housky
Klademe nejprve listy, následně maso, dip/relish, cibuli.