Tento chlebík je semínkový a paleo. Je navíc výživný a také výtečný. Existuje spousta možností a receptů. Navíc ho můžete zkusit dát od roka ochutnat i svým dětem.
Porce: 1 bochník
Čas přípravy: 10 minut
Doba na odležení: 30 minut
Doba pečení: cca 1 hodina
Ingredience:
- 100g kešu – můžete je předem opražit
- 100g celých mandlí loupaných – můžete je předem opražit
- 150g dýňových semínek
- 100g lněných semínek
- 100g slunečnicových semínek
- 3 lžíce kokosového oleje
- 100g sezamových semínek
- 2 lžíce chia semínek – předem namáčím ve vodě v poměru 1:5 (chia:voda)
- 5 vajec
- 2 lžičky soli – používám himalájskou
- 1 lžička fenyklu
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička anýzu
Postup:
Rozemelte si kešu na mouku. Do větší mísy smíchejte dýňová, lněná, sezamová a slunečnicová semínka. Přidejte kešu mouku, celé mandle a sůl.
V hmoždíři si rozdrťte kmín s fenyklem a anýzem a přidejte do směsi. Přidejte rozšlehaná vejce, namočená chia semínka a kokosový olej a důkladně promíchejte. Nechte půl hodinky odležet.
Mezitím si předehřejte troubu na 180° (horní a dolní ohřev) a vyložte formu na chleba pečícím papírem. Po půl hodince upěchujte těsto pořádně do formy a dejte péct zhruba na hodinu.
Chleba vydrží až 4 dny, záleží na místě, kde ho skladujete. Je dobrý i jako topinka, třeba k tataráku. Je možné také nakrájet rovnou do mrazáku na „horší“ časy.