Velmi lehký a nadýchaný recept na palačinky, který vyžaduje čerstvé podmáslí, avšak je nejlepší, jaký jste kdy jedli.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 12 palačinek
Ingredience
- 3 šálky univerzální mouky
- 3 lžíce bílého cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 3 šálky podmáslí
- 1/2 šálku mléka
- 3 vejce
- 1/3 šálku rozpuštěného másla
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V samostatné míse vyšleháme podmáslí, mléko vejce a rozpuštěné máslo.
- Rozehřejeme lehce naolejovanou pánvičku na středně vysoký plamen.
- Mokrou směs nalijeme do suché směsi. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Těsto bude trochu hrudkovité, ale to je to, co chceme.
- Nalijeme těsto na předehřátou pánvičku. Na každou palačinku použijeme zhruba polovinu šálku. Vaříme 1-2 minuty, dokud se na povrchu neobjeví bublinky. Obrátíme a vaříme, dokud nezhnědnou i z druhé strany. Postup opakujeme se zbývajícím těstem.
Tipy
- Palačinky podávejte polité javorovým sirupem. Přidat můžete také čokoládové lupínky, lesní plody a ořechy. Další možnou příměsí je džem nebo med, které palačinky také vylepší.
- Do těsta můžete pro zajímavější chuť přidat skořici nebo vanilku.