Velké, lahodné a nadýchané palačinky z mandlové mouky se připravují velmi snadno. Těsto se snadno mísí a velmi snadno se s ním pracuje.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 10 palačinek
Ingredience
- 3 velká vejce
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/2 lžičky glyceritu stévie (odpovídá asi 2,5 lžíce cukru)
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky blanšírované jemně mleté mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- avokádový olej ve spreji
Postup
- Ve středně velké míse vyšleháme vejce, vanilku, mléko, stévii a sůl.
- Postupně zašleháme mandlovou mouku. Trpělivě šleháme, dokud nebude hmota hladká a bez hrudek.
- Nakonec zašleháme jedlou sodu.
- Rozehřejeme nepřilnavou pánvičku s dvojitým hořákem na střední teplotu. Postříkáme ji olejem. Pomocí lžíce vyklopíme palačinky na pánvičku.
- Palačinky děláme asi 3 minuty z každé strany dokud nejsou nafouklé, zlatohnědé a propečené.
Tipy
- Místo oleje můžete na vymazání pánve použít máslo.
- Místo plnotučného mléka můžete použít hustou smetanu.
- Zbylé palačinky vydrží v lednici ve vzduchoprázdné nádobě až 4 dny. Před uložením do lednice je však nechte zcela vychladnout. Můžete je také zamrazit.
- Palačinky podávejte s vaším oblíbeným sirupem, rozpuštěnou hořkou čokoládou, arašídovým máslem, borůvkovým nebo jahodovým džemem. Ozdobit je můžete šlehačkou a navrch nasypat kousky hořké čokolády.