Pozitivní účinky stévie pro náš organizmus jsou opravdu nezanedbatelné. Jelikož je také považována za najzdravější sladilo, nabízíme vám recept na palačinky s ovocem a stévií, jehož přípravou uděláte něco více pro své zdraví.
Stévie je 30 – 50 x sladší než rafinovaný cukr. Zelené listy nebo prášek je přírodně nezpracované sladidlo, které se hodí zejména na ochucení čajů a nápojů. Běžně lze koupit tzv. bílý prášek, který je 300 x sladší než cukr.
Stévie je k dispozici také v tekuté formě, díky čemuž se hodí do receptů, kde se běžně používá např. javorový sirup či agávový sirup. Je výborná nejen pro diabetiky, ale i pro lidi s kvasinkovými onemocněními a rakovinou.
Příprava tohoto receptu vám zabere cca 30-40 minut, avšak použití stévie místo cukru je opravdu zdravější volbou.
Ingredience
- 450 g špaldové hladké mouky 0,5 litru sójového mléka (příp. kravského mléka) 2 žloutky sůl 1 ČL stévie (celkové množství záleží na vaší chuti a je dobré použít tzv. koncentrát) olivový olej na pečení různé druhy ovoce, tvaroh, hořká čokoláda
Postup
- Mouku si přesejeme přes sítko, přidáme špetku soli a promícháme.
- Do mouky přidáme sójové mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky a koncentrát stévie.
- Těsto dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Na oleji smažíme palačinky, které můžeme naplnit rozmixovaným ovocem a polít čokoládou