Ovocný dort patří mezi velmi populární sladké dezerty. Není se čemu divit – ovocný dort si můžete připravit ve spoustě různých variant, a chutná dětem i dospělým. Nadšeným domácím pekařům dnes představíme ty nejlepší recepty na ovocný dort.
Ovocné dorty recepty
Hledáte ovocné dorty recepty? Možností pro přípravu ovocných dortů je opravdu spousta – záleží jen na vás a na vaší chuti, čemu dáte přednost.
Upéct si můžete třeba dvoupatrový dort s ovocem a s mascarpone, ovocný piškot, jahodový cheesecake s tvarohem nebo třeba také kouzlit s marcipánem, čokoládovou polevou, meringues, bílou polevou a dalšími báječnými cukrářskými ingrediencemi. Milovníkům jablek je určen německý jablečný koláč. Příznivci rychlé přípravy ocení snadné recepty na hrníčkový mug cake.
Ovocný dort recept
Čokoládových a vanilkových dortů jste už měli dost? Připravte si tento vynikající ovocný tvarohový dort s borůvkami.
Ovocný dort recept – ingredience na těsto
- 2 hrnky mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla o pokojové teplotě
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 3 velká vejce, rozšlehaná
- 600 g smetanového sýra Philadelphia, pokojové teploty
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 velká vejce
- 1/4 šálku tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku borůvek na posypání
Ovocný dort recept – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte moukou vhodnou formu. Prosejete mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dejte je stranou.
- Máslo šlehejte při střední rychlosti, dokud nevznikne krém.
- Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude vše světlé a nadýchané.
- Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
- Vyškrábejte těsto do připravené formy a uhlaďte povrch.
- V samostatné míse vyšlehejte krémový sýr, cukr, kukuřičný škrob, vejce, smetanu a vanilkový extrakt dohladka.
- Náplň nalijte na dortové těsto.
- Borůvky naaranžujte nad náplň, při pečení se potopí.
- Pečte 1 hodinu a 10 minut nebo dokud střed koláče téměř neztuhne. Pokud koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho volně alobalem.
- Vyjměte ho na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Jednoduchý ovocný dort – recept
Pokud vás tlačí čas nebo nechcete v kuchyni trávit dlouhé hodiny, můžete si doma připravit tento jednoduchý ovocný dort.
TIP: Vyzkoušejte také kváskovou vánočku.
Ingredience na jednoduchý ovocný dort
Na těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 1/2 šálku mléka
- 2 lžíce malinového džemu nebo želé
Na náplň:
- 1/4 hrnku čerstvých malin
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Jednoduchý ovocný dort – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte moukou kulatou dortovou formu.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Máslo a cukr utřete do nadýchané pěny.
- Přidejte vejce, jedno po druhém.
- Po každém přidání dobře rozšlehejte složení.
- Suché přísady přidávejte postupně do máslové směsi a zároveň střídavě s mlékem.
- Šlehejte, dokud se všechny přísady dobře nespojí.
- Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pečte přibližně 30 minut.
- Koláč nechte vychladnout ve formě a vyklopte jej na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
- Na polevu smíchejte maliny, cukr a kukuřičný škrob ve středním hrnci.
- Vařte na mírném ohni, ale dávejte pozor, abyste neustále míchali, dokud směs nezhoustne a nezačne se vařit.
- Odstavte z ohně a vmíchejte želatinu, dokud se nerozpustí.
- Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Dort rozkrojte vodorovně na tři stejné vrstvy.
- Jednu vrstvu potřete malinovou směsí, přiklopte druhou vrstvou a postup opakujte.
- Povrch a boky dortu potřete zbývající malinovou směsí.
- Ozdobte vrchní část a boky dortu malinami.
Ovocný dort pro děti – recept
Nejen na narozeninových oslavách zaručeně zabodujete s tímto vynikajícím ovocným dortem pro děti.
Ingredience na ovocný dort pro děti
Na těsto:
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
- 1/2 šálku cukru
- 1 velké vejce
- 6 lžic mléka
- 1/8 šálku obyčejného řeckého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň:
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
- 1 šálek moučkového cukru
- 230 g změklého smetanového sýra
- 1 a 1/2 lžičky vanilky
- 2 lžíce studené vody
- 1 a 1/2 čajové lžičky želatiny
Na jahodové želé:
- 500 g čerstvých jahod, oloupaných a rozkrojených na poloviny
- 1 balení jahodového želé
- 2 šálky vroucí vody
Ovocný dort pro děti – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vhodnou formu vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dejte stranou.
- Máslo rozpusťte v malé pánvi na mírném ohni a dejte stranou, aby vychladlo.
- Rozpuštěné máslo přendejte do velké mísy a elektrickým mixérem na nízké otáčky vmíchejte cukr (bude zrnitý), poté vmíchejte vejce, mléko, jogurt a vanilku.
- Do vaječné směsi pomalu přidejte suché přísady a na nízkých otáčkách míchejte, dokud se nespojí. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 18-20 minut (dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá).
- Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě, poté jej přeneste na mřížku, aby zcela vychladl, a vychladlý koláč přeneste na servírovací talíř. Kolem dortu umístěte kruh z pružinové formy.
- Rozpusťte 1 a 1/2 lžičky želatiny ve 2 lžících studené vody a nechte ji několik minut odstát, poté ji dejte do mikrovlnné trouby nebo do horké vodní lázně, aby se zcela rozpustila, a dejte stranou vychladnout.
- Vyšlehejte smetanový sýr, dokud nebude lehký a nadýchaný.
- Vyšlehejte hustou smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří měkké špičky, postupně přidávejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou želatinu, poté přidejte smetanový sýr a promíchejte. Natřete na vychladlý dort a dejte na 30 minut do chladničky.
- Připravte želé ze 2 šálků vroucí vody a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
- Jahody omyjte, oloupejte a podélně rozpulte, poté je naaranžujte kolem okrajů tvarohové vrstvy. Další řadu seřaďte tak, že jahody mírně navrstvíte na jahody v první řadě a pokračujte tak, abyste pokryli celou vrstvu.
- Na jahody nalijte želé pokojové teploty (pokud je želé tekutina příliš teplá, sýrový krém se rozpustí).
- Nechte v chladničce, dokud želé neztuhne, a pak tenkým nožem přejeďte kolem dortu, uvolněte prstenec pružinové formy a podávejte.
Lehký ovocný dort – dort s ovocem – recept
Nepatříte mezi fanoušky těžkých dortů s máslovým krémem? Máme pro vás vynikající recept na lehký ovocný dort, který můžete i prokrojit a potřít třeba domácí rybízovou marmeládou.
Ingredience na lehký ovocný dort
Na těsto:
- 83 g univerzální mouky
- 4 g prášku do pečiva
- Špetka soli
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 133 g krystalového cukru
- 60 ml plnotučného mléka
- ¾ lžičky vanilkového extraktu
Na náplň:
- ½ šálku nakrájených jahod
- ½ šálku malin
- ½ šálku borůvek
- 12 g krystalového cukru
- ⅓ šálku odpařeného mléka
- ½ šálku slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžíce plnotučného mléka
Na ozdobu:
- 240 ml tučné šlehačky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička práškového cukru
Lehký ovocný dort – dort s ovocem – postup
- Vymažte čtvercovou dortovou formu a předehřejte troubu na 175 °C.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Oddělte vejce tak, aby bílky byly ve velké míse a žloutky ve střední míse.
- Bílky šlehejte ručním mixérem, dokud nezačnou pěnit. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte po troškách polovinu cukru (⅓ šálku). Pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhnou tuhých špiček (směs je pevná a při zvednutí metlou drží tvar). Odstavte.
- Ve střední míse se žloutky zašlehejte zbývající polovinu cukru (⅓ šálku). Přidejte mléko a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Poté tuto směs vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Opatrně vmíchejte směs bílků do moučné směsi, dokud nezůstanou viditelné pruhy bílků.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na středu prostřední police 18-22 minut. Koláč se během pečení nafoukne a po upečení bude zlatavý. Párátko zapíchnuté do středu by mělo vyjít čisté.
- Koláč nechte zcela vychladnout ve formě na chladicí mřížce.
- Smíchejte ovoce a 1 lžíci cukru v malém/středním hrnci. Vařte na mírném a středním ohni za občasného míchání, dokud bobule nezměknou. Odstavte z ohně a nechte je vychladnout.
- Ve středně velké míse opravdu dobře promíchejte odpařené mléko, slazené kondenzované mléko a plnotučné mléko.
- Přidejte vychladlou ovocnou směs a dobře promíchejte.
- Když koláč zcela vychladne, udělejte po celém jeho povrchu dírky.
- Koláč nechte v lednici alespoň 1 hodinu chladit. Během chlazení připravte šlehačkovou polevu.
- Ve velké míse ručním mixérem šlehejte hustou smetanu ke šlehání. Poté přidejte vanilkový a moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhne tuhých špiček.
- Polevu uložte do chladničky, dokud nebude dort hotový. Poté rozetřete rovnoměrnou vrstvu šlehačkové polevy na povrch dortu.
Piškotový dort s ovocem – recept
Piškotové dezerty patří mezi velmi oblíbené. Můžete si upéct třeba tento vynikající piškotový dort s ovocem. Borůvky můžete nahradit jiným ovocem a vykouzlit tak třeba hruškový dezert.
Ingredience na piškotový dort s ovocem
- 1 lžička másla
- 400 g mražených borůvek
- 335 g + 1 lžíce mouky
- 275 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 165 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce citronové kůry
- 65 ml citronové šťávy
- 250 ml hustého přírodního jogurtu
- 4 lžičky prášku do pečiva
Piškotový dort s ovocem – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm máslem a dno vyložte pergamenem na pečení. Třetinu mražených borůvek dejte stranou, zbytek posypte moukou a dejte stranou (nerozmrazujte).
- Ve velké míse vyšlehejte cukr a vejce dohladka, přidejte rostlinný olej, citronovou kůru a šťávu a jogurt. Mokré ingredience smíchejte metličkou s moukou, práškem do pečiva a špetkou soli.
- Nebojte se, pokud zůstane několik hrudek. Přidejte borůvky smíchané s moukou.
- Směs na koláč nalijte do připravené formy. Navrch posypte zbývajícími bobulemi. Vložte formu do trouby a snižte teplotu na 180 °C.
- Pečte 70-80 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Po vyjmutí z formy posypte koláč moučkovým cukrem, pokud chcete.
Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – recept
Na oslavu narozenin – vlastně na kteroukoliv jinou oslavu – se výborně hodí tento narozeninový dort s mascarpone a ovocem.
Ingredience na narozeninový dort s mascarpone a ovocem
Na těsto:
- 370 g mouky
- 370 g cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 230 g másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 300 ml mléka
- 88 ml oleje
- 3 vejce
Na krém:
- 450 g smetanového sýra
- 225 g změklého másla
- 450 g mascarpone
- 620 g moučkového cukru
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 225 g smetany ke šlehání
- 2 lžičky pudinkové instantní směsi
Na náplň:
- 2 šálky čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
- 70 g cukru
- 30 ml vody
- 70 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžičky citronové šťávy
Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – postup
- Troubu předehřejte na 177 °C.
- 100 ml mléka s olejem vlijte do samostatné misky nebo hrnku a dejte stranou.
- Zbylé mléko, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a vejce pokojové teploty smíchejte v samostatné odměrce a dejte stranou.
- Odměřte suché přísady (mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl) a vložte je do mísy stojanového mixéru.
- Připojte k mixéru lopatku a zapněte nejpomalejší rychlost. Pomalu přidávejte kousky změklého másla, dokud není všechno přidáno. Nechte míchat, dokud těsto nebude připomínat hrubý písek.
- Přidejte směs mléka a oleje do suchých přísad a mixujte na střední rychlost a mixujte celé 2 minuty. Tento krok nevynechávejte, jinak vám dort nevzejde.
- Přidejte 1/3 směsi mléka a vajec. Postup opakujte ještě dvakrát, dokud se těsto nespojí.
- Pečte 25-30 minut, pokud po uplynutí této doby stále nevychází špejle zapíchnutá do středu koláče čistá, přidávejte 2-5 minut pečení.
- Vyjměte dortovou formu z trouby a jednou s ní lehce poklepejte, abyste z dortu odstranili vzduch a zabránili jeho nerovnoměrnému smrštění.
- Koláč položte na chladicí mřížku a kopuli ihned přitlačte rukou pokrytou kuchyňskou chňapkou. Po 10 minutách chlazení nebo poté, co jsou dorty dostatečně chladné na dotek, je otočte a vyjměte z formy na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
- Zabalte je do fólie a dejte vychladit do chladničky.
- Chlazení může dorty před polevou vysušit, proto je nenechávejte v chladničce déle, než je nutné. Dorty lze také zmrazit v sáčcích v mrazničce pro pozdější použití.
- Změklé máslo, smetanový sýr a sýr mascarpone utřete do hladka.
- Přidejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nespojí.
- Vyšlehejte šlehačku do měkkých špiček. Přidejte pudinkovou směs, aby se šlehačka ustálila, a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte vanilkový a mandlový extrakt. Špičky by měly být pevné, ale ne sražené.
- Směs smetanového sýra a šlehačky smíchejte dohromady a vytvořte si polevu.
- Vložte ovoce do středně velkého hrnce s 70 g cukru a přiveďte k varu.
- Smíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou, abyste vytvořili kaši. Kaši vlijte do ovocné směsi.
- Vařte několik minut, dokud směs nezhoustne (1-2 minuty). Odstavte bobule z ohně a vmíchejte kůru z jednoho citronu a citronovou šťávu.
- Před použitím nechte ovocnou náplň vychladnout.
Rychlý dort s ovocem – recept
Chcete si připravit lahodný ovocný dezert, avšak tlačí vás čas? Vyzkoušejte tento báječný rychlý dort s ovocem.
Ingredience na rychlý dort s ovocem
- ½ hrnku nesoleného másla, mírně změklého
- ¾ šálku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 1 šálek hladké mouky
- 2 šálky lesního ovoce
- 1 lžíce cukru
- šlehačka nebo zmrzlina na podávání (nepovinné)
Rychlý dort s ovocem – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Lehce vymažte vhodnou formu.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru šlehejte máslo, cukr, prášek do pečiva a sůl 1-2 minuty, dokud nevznikne hladká hmota.
- Přidejte vejce a extrakty, šlehejte, dokud se důkladně nespojí, a podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo být hladké a tuhé.
- Těsto rozetřete do formy a navrch položte ovoce. Posypejte hrubým cukrem.
- Koláč pečte asi 35 až 40 minut.
Lehký letní dort s ovocem – recept
Letní sklizeň ovoce přímo láká k přípravě lehkého letního dortu s ovocem, na kterém si zaručeně pochutnáte. Nadýchanější už je jen tento sněhový dort Pavlova.
Ingredience na lehký letní dort s ovocem
- 250 g směsi lesního ovoce
- 90 g nesoleného másla a další na vymazání formy
- 4 bílky
- 150 g krystalového cukru
- 60 g mandlové mouky
- 50 g hladké mouky plus další na vysypání pánve
- 2,5 ml vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- Práškový cukr na posypání
Lehký letní dort s ovocem – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dno kulaté koláčové formy vyložte pergamenovým papírem, vymažte ji máslem a lehce vysypte moukou.
- Ve středně velké míse smíchejte mandlovou mouku, univerzální mouku a cukr. Odstavte.
- V menší míse ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud nedosáhnou tuhých špiček. Pak ušlehané bílky opatrně vmíchejte do směsi mouky a cukru. Odstavte.
- V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte a opečte máslo. Jakmile je máslo zlatohnědé, mírně zpěněné a získá oříškovou vůni, ihned ho stáhněte z ohně.
- Máslo nechte několik minut vychladnout a poté do něj vmíchejte vanilkový extrakt. Máslovou směs opatrně vmíchejte do předchozího těsta, dokud nebude homogenní.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy.
- Pokud používáte čerstvé ovoce, dobře je omyjte a osušte. Pokud používáte mražené ovoce, není třeba je omývat.
- Čerstvé nebo mražené ovoce rovnoměrně rozložte na těsto ve formě.
- Koláč pečte 75-90 minut. Pro kontrolu propečenosti koláče zapíchněte do jeho středu párátko, na kterém by nemělo být žádné tekuté těsto, ale měly by na něm zůstat zbytky.
- Po upečení nechte koláč 20-30 minut vychladnout a opatrně jej vyjměte z formy. Přeneste koláč na servírovací talíř a posypte ho moučkovým cukrem. Poté podávejte.
TIP: Recept na domácí piškot najdete v našem článku o přípravě mouřenínu.
Piškotový dort s ovocem a želatinou – piškotové řezy s ovocem a želatinou – recept
Kombinace ovoce a želatiny skvěle vypadá a také výborně chutná. Připravte si díky tomuto receptu vynikající piškotový dort s ovocem a želatinou.
Piškotové řezy s ovocem a želatinou ingredience
- 1 a 1/2 šálku mouky
- 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 3/4 šálku oleje
- 1/2 šálku mléka
- 4 vejce
- 1 lžíce kypřicího prášku
Na náplň:
- 5 lžic tvarohu
- 500 ml smetany ke šlehání
Na ovocné želé:
- 500 g ovoce dle chuti, nakrájeného na kousky
- 2 balení dortové želatiny
Piškotový dort s ovocem a želatinou – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
- Ve střední míse vyšlehejte cukr s vejci do pěny. Postupně přidávejte mléko a olej. Vyšlehejte v jednolitou hmotu.
- Po troškách přisypávejte mouku s práškem do pečiva.
- Promíchejte a nalijte do formy. Pečte 20-25 minut.
- Korpus nechte na mřížce zcela vychladnout. Mezitím si připravte náplň.
- Šlehačku vyšlehejte do tuha a poté opatrně smíchejte s připraveným tvarohem. Rozetřete směs na korpus.
- Dortovou želatinu připravte podle návodu na obalu. Na dort položte ovoce, zalijte želatinou a nechte odpočívat v chladu.
Dort s makronkami a ovocem – recept
Dort s makronkami a ovocem vypadá zkrátka úchvatně – a ještě lépe chutná. Naučíme vás, jak si připravit dort s makronkami a ovocem doma.
Ingredience na dort s makronkami a ovocem
- 340 g nesoleného másla, změklého
- 340 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 340 g prosáté hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce zakysané smetany
- Červené nebo růžové potravinářské barvivo
- 600 ml smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 g jahod, nakrájených na plátky
- 2 lžíce jahodového džemu
- 125 g malin
- 2 lžíce malinového džemu
- moučkový cukr na posypání
- 8 kakaových malinových makronek
Ovocný dort s makronkami – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypejte tři 20 cm kulaté dortové formy.
- Máslo a 340 g krupicového cukru vyšlehejte mixérem do světlé a krémové konzistence. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a zakysanou smetanu, až se promísí.
- Lžící dejte třetinu těsta do jedné dortové formy. Zbylou směs rozdělte do dvou misek. Pomocí potravinářského barviva obarvěte směs v jedné misce na světle růžovou a ve druhé na tmavší růžovou. Směs přelijte do zbývajících dvou dortových forem.
- Pečte 25-30 minut nebo dokud koláče při dotyku nepruží. Nechte je 10 minut vychladnout ve formách a poté je vyklopte na mřížku, aby zcela vychladly.
- Mezitím ušlehejte smetanu se 2 lžícemi moučkového cukru, až se vytvoří tuhé špičky. Odložte do lednice.
- Nožem seřízněte horní okraje dortů do rovna. Nejtmavší růžový dort položte na servírovací talíř a potřete jej částí šlehačky, poté jej poklaďte jahodami a jahodovou marmeládou.
- Navrch přidejte světle růžový dort a potřete jej šlehačkou, poté jej poklaďte malinami a malinovou marmeládou. Přidejte obyčejný dort a posypte ho moučkovým cukrem.
- Vrch dortu ozdobte makronkami.
Dort s marcipánem a ovocem – recept
Máte rádi marcipánové dorty? Ukážeme vám, jak si připravit báječný dort s marcipánem a ovocem.
Ingredience na dort s marcipánem a ovocem
Na korpus:
- 625 g sušeného ovoce dle chuti
- 75 ml pomerančové šťávy
- 150 g mírně osoleného změklého másla
- 150 g cukru
- 10 g směsi skořice, strouhaného muškátového oříšku a strouhaného nového koření
- 200 g hladké mouky
- 25 g strouhaného sušeného zázvoru
- 50 g směsi oříšků
- 3 středně velká vejce
Na ozdobu:
- 3 lžíce meruňkového džemu
- 250 g hotového marcipánu
- 5 g moučkového cukru
- Červené potravinářské barvivo
- Duhové posypky
- 20 g mandlí
Dort s marcipánem a ovocem – postup
- Sušené ovoce vyklopte do mísy a přidejte pomerančovou šťávu. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte několik hodin odstát nebo dokud se tekutina nevstřebá.
- Předehřejte troubu na 140 °C. Vymažte a vyložte dno a boky 15cm kulaté koláčové formy papírem odolným proti mastnotě. Papír vymažte tukem.
- Pomocí ručního elektrického šlehače vyšlehejte máslo, cukr a směs koření do světlé a krémové konzistence. Postupně po troškách zašlehejte vejce a přidejte lžíci mouky. Zamíchejte. Vmíchejte zbývající mouku, dokud se směs nespojí.
- Přidejte zázvor, ořechy, namočené ovoce a veškerou nevstřebanou tekutinu a míchejte, dokud se rovnoměrně nepromísí. Překlopte do formy a povrch zarovnejte. Pečte asi 2-2 a 1/2 hodiny nebo dokud těsto mírně nevykyne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout ve formě.
- Pro ozdobení potřete vršek a boky koláče meruňkovou polevou pomocí paletového nože. Ponechte si 50 g marcipánu a zbytek rozválejte na povrchu posypaném moučkovým cukrem na placku o průměru asi 28 cm.
- Zvedněte hmotu nad dort, uvolněte ji tak, aby se přizpůsobila bokům, a odřízněte přebytečnou část kolem dna.
- Do vyhrazeného marcipánu vmíchejte trochu červeného potravinářského barviva a rozválejte ho na ploše posypané moučkovým cukrem. Vykrájejte malá srdíčka různých velikostí.
- Umístěte mandle a srdíčka kolem horních okrajů dortu. Pokud chcete, upevněte stuhu kolem boků dortu a uložte na chladné místo, dokud nebude připraven k podávání.