Tyto perfektní jednohubky si vaše děti zamilují. Skvěle se hodí na snídani, ale dobře poslouží i jako svačina.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 10 mini palačinkových špízů
Ingredience
Na palačinky
- 1 šálek hladké mouky
- 2 lžíce bílého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku mléka
- 1 velké vejce
- 1 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- 1 lžička extraktu z Amaretta
Na špízy
- 450 g jahod, vodorovně nakrájených
- 1/4 šálku borůvkového smetanového sýru (např. Philadelphia)
- 1 středně velký banán, nakrájený na plátky
- 1 lžíce moučkového cukru nebo dle chuti
- 10 špejlí
Postup
- V míse prošleháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Ve druhé míse vyšleháme mléko, vejce, máslo a extrakt z Amaretta. Mokré přísady vlijeme do moučné směsi a mícháme, dokud se těsto dobře nespojí a není hladké.
- Rozpálíme velkou nepřilnavou pánev na středním ohni. Na rozpálenou pánev kápneme po lžičkách těsto a vytvoříme palačinky o průměru 2,5 cm. Smažíme asi 1-2 minuty, obrátíme a pokračujeme ve smažení další minutu, dokud palačinky nezískají zlatohnědou barvu.
- Hotové palačinky přendáme na talíř a postup opakujeme se zbývajícím těstem.
- Na pracovní plochu naskládáme ingredience v následujícím pořadí. Palačinka, banán, palačinka potřená smetanovým sýrem, palačinka, jahoda a palačinka. Na každý špíz použijeme tedy 4 palačinky. Do středu hromádky zapíchneme špejli a opakujeme, abychom vytvořili zbývající špízy.
- Poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.