Recept na nejlepší ovocné koláčky

Koláče a buchtySladká jídla
Ovocné koláčky

Tyto snadné ovocné koláčky připravíte za pouhých 15 minut. Jsou ideální pro elegantní odpolední čaj nebo sladké víkendové pohoštění.

Příprava

  • Vaření: 5 až 10 minut
  • Celkem: 5 až 10 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 350 g hladké mouky plus další na poprášení
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 85 g másla nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 175 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vymačkaná citronová šťáva
  • 100 g sultánek
  • rozšlehané vejce na polevu
  • džem a sraženou smetanu k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Mouku vysypte do velké mísy se solí a práškem do pečiva a promíchejte.
  3. Přidejte máslo a prsty třete, dokud směs nebude vypadat jako jemná drobenka.
  4. Vmíchejte cukr.
  5. Mléko dejte do džbánu a ohřívejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund, dokud nebude teplé, ale ne horké.
  6. Přidejte vanilku a citronovou šťávu a na chvíli odstavte.
  7. Vložte plech na pečení do trouby.
  8. Do suché směsi udělejte důlek, pak přidejte tekutinu a sultánky a rychle ji spojte příborovým nožem – zpočátku se bude zdát dost mokrá.
  9. Na pracovní plochu rozsypte trochu mouky a těsto vyklopte.
  10. Těsto i ruce si ještě trochu poprašte moukou a pak ho 2-3krát přeložte, aby bylo trochu hladší.
  11. Vyklopte těsto do kruhu o hloubce asi 4 cm.
  12. Vezměte si 5cm vykrajovátko (vykrajovátka s hladkým okrajem mají tendenci krájet čistěji a lépe kynou) a namočte ho do mouky.
  13. Ponořte je do těsta a opakujte, dokud nebudete mít čtyři koláčky.
  14. Možná budete muset zbytky těsta znovu stlačit do kulatého tvaru, abyste mohli vykrojit další čtyři.
  15. Vrchní části potřete rozšlehaným vejcem a opatrně je položte na horký plech.
  16. Pečte 10 minut, dokud nevykynou a na povrchu nezezlátnou.
  17. Jezte teplé nebo studené v den pečení, bohatě potřené džemem a sraženou smetanou.
  18. Pokud je mrazíte, zmrazte je až po vychladnutí.
  19. Rozmrazte je a vložte na několik minut do trouby s nízkou teplotou (asi 160 °C), aby byly čerstvé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang