Tyto měkké a žvýkací sušenky z ovesných vloček jsou plné máslových lupínků v každém soustu. Středy jsou žvýkací a měkké, okraje křupavé a každé sousto je máslově lahodné.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku (188 g) hladké mouky (lžíce a vyrovnaná vrstva)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 šálek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 šálek (200 g) baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžíce nesířené nebo tmavé melasy
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 3 šálky (240 g) starých celých ovesných vloček
- 2 šálky (280 g) máslových kousků
Recept je na 20-22 sušenek.
Postup
- Mouku, skořici, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve středně velké míse. Odstavte.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí a nezesklovatí, asi 2 minuty.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Seškrábejte stěny a dno mísy a podle potřeby znovu prošlehejte, aby se hmota spojila.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Při nízkých otáčkách mixéru zašlehejte ovesné vločky a máslové bonbony. Těsto bude husté a lepivé.
- Těsto přikryjte a nechte ho chladit v lednici alespoň 45 minut (až 4 dny). Pokud se těsto chladí déle než několik hodin, nechte ho před válením a pečením alespoň 30 minut stát při pokojové teplotě, protože těsto bude poměrně tvrdé.
- Předehřejte troubu na 177 °C . Plechy na pečení vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte je stranou.
- Naberte těsto na sušenky, asi 3 polévkové lžíce těsta na jednu sušenku, a položte je 10 cm od sebe na plechy. Pečte 13-14 minut nebo dokud nejsou po stranách lehce opečené. Středy budou vypadat velmi měkce.
- Vyjměte je z trouby a nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu, než je přenesete na mřížku, aby zcela vychladly. Dokud jsou sušenky ještě teplé, vtiskněte ještě několik máslových kousků – je to jen na pohled.
- Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě až 1 týden.