Recept na měkké a žvýkací ovesné sušenky Scotchies

DezertyDezerty, zákusky a pohárySladká jídlaSušenky
mekke-a-zvykaci-ovesne-susenky-scotchies

Tyto měkké a žvýkací sušenky z ovesných vloček jsou plné máslových lupínků v každém soustu. Středy jsou žvýkací a měkké, okraje křupavé a každé sousto je máslově lahodné.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku (188 g) hladké mouky (lžíce a vyrovnaná vrstva)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 šálek (200 g) baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžíce nesířené nebo tmavé melasy
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3 šálky (240 g) starých celých ovesných vloček
  • 2 šálky (280 g) máslových kousků

Recept je na 20-22 sušenek.

Postup

  1. Mouku, skořici, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve středně velké míse. Odstavte.
  2. Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí a nezesklovatí, asi 2 minuty.
  3. Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Seškrábejte stěny a dno mísy a podle potřeby znovu prošlehejte, aby se hmota spojila.
  4. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Při nízkých otáčkách mixéru zašlehejte ovesné vločky a máslové bonbony. Těsto bude husté a lepivé.
  5. Těsto přikryjte a nechte ho chladit v lednici alespoň 45 minut (až 4 dny). Pokud se těsto chladí déle než několik hodin, nechte ho před válením a pečením alespoň 30 minut stát při pokojové teplotě, protože těsto bude poměrně tvrdé.
  6. Předehřejte troubu na 177 °C . Plechy na pečení vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte je stranou.
  7. Naberte těsto na sušenky, asi 3 polévkové lžíce těsta na jednu sušenku, a položte je 10 cm od sebe na plechy. Pečte 13-14 minut nebo dokud nejsou po stranách lehce opečené. Středy budou vypadat velmi měkce.
  8. Vyjměte je z trouby a nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu, než je přenesete na mřížku, aby zcela vychladly. Dokud jsou sušenky ještě teplé, vtiskněte ještě několik máslových kousků – je to jen na pohled.
  9. Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang