Připravte si tyto snadné ovesné sušenky plněné lahodným máslovým krémem.
Ingredience
- 290 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g hnědého cukru
- 100 g krystalového cukru
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 lžíce tmavé melasy
- 188 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 240 g drcených ovesných vloček
Na krém
- 3/4 hrnku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 360 g moučkového cukru
- 45 ml tučné smetany
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- sůl, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C . Velký plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte stranou.
- Utřete máslo a cukry do světlé a krémové konzistence, asi 1 minutu. Vmíchejte vejce, vanilku a melasu a podle potřeby seškrábejte po stranách a dejte stranou.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, hřebíček a ovesné vločky.
- Při nízkém stupni mixéru pomalu přidávejte suché přísady k mokrým. Těsto bude poměrně husté a možná budete muset po několika vteřinách v mixéru vše promíchat ručně.
- Na plech vkládejte vždy asi 2 lžíce těsta a mírně zploštěte. Sušenky se v troubě rozprostřou, proto každé kuličce nechte alespoň 5 cm rozestup.
- Pečte 10 minut nebo dokud nejsou sušenky na okrajích lehce zlatavé. Nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
- Připravte si krém. Máslo šlehejte při vysokých otáčkách do krémové konzistence, přidejte moučkový cukr a šlehejte 1-2 minuty při střední rychlosti.
- Přilijte smetanu a vanilkový extrakt. Šlehejte na vysoké frekvenci 2-3 minuty, dokud není krém nadýchaný. Ochutnejte a podle potřeby přidejte špetku nebo dvě soli.
- Pokud je náplň příliš hustá, přidejte ještě několik lžiček smetany.
- Na spodní stranu poloviny sušenek rozetřete 1,5 lžíce krémové náplně, navrch dejte zbývající sušenky.
- Sušenky vydrží čerstvé a měkké (s krémovou náplní) při pokojové teplotě 2 dny ve vzduchotěsné nádobě. Poté je uložte do chladničky, aby krémová náplň zůstala čerstvá.